Головна » 2014 » Березень » 31 » «Дуже велика ймовірність того, що золото чемпіонату поїде у прикордонні краї»
15:10
«Дуже велика ймовірність того, що золото чемпіонату поїде у прикордонні краї»
 
Як і кожного року, цьогорічна весна дає старт футбольним змаганням. На смарагдові газони виходять команди, як професійні так і аматорські. У квітні запланований і старт чемпіонату Жовківського району. Про терміни і формат цьогорічних змагань, а також перспективи команд з Равщини ми спитали у голови федерації футболу Жовківського району Андрія Козенка.
 
- Андрію Івановичу, чи є загрози для проведення цьогорічних змагань, враховуючи нестабільну ситуацію у країні? У які терміни планується розпочати змагання?
- Жодних загроз для проведення районних змагань ми не бачимо. Порадившись з представниками всіх команд-учасниць, федерація вирішила розпочинати всі районні футбольні турніри в терміни, які були заплановані раніше. Так, Кубок федерації футболу Жовківщини та Кубок пам’яті Героїв Майдану вже розпочато. До 13 квітня приймаємо заявки на участь у чемпіонаті, старт якого заплановано на 27 квітня.
- Чи буде вжито якихось особливих заходів безпеки на стадіонах під час проведення матчів у цьому сезоні?
- Потрібно розуміти, що безпеку в сільському футболі забезпечують не правоохоронці, а, в першу чергу, представники і спонсори команд-учасниць. Це, як правило, дуже авторитетні люди і на них дивляться решту глядачів. Тож хотілося б, щоб вони були більш стриманішими, толерантними один до одного, не провокували конфліктів.
- Яким буде цьогорічний чемпіонат?
- Як і минулого року, чемпіонат складатиметься з двох ліг – вищої та першої. Перша ліга буде розділена на дві зони за територіальним принципом. Усього плануємо залучити близько 40 команд: 12-14 – у вищу лігу і 25-28 – у першу. Як і минулого року, паралельно з основними складами будуть грати юнацькі команди.
Старт сезону, як я вже говорив, відбудеться 27 квітня. Влітку у чемпіонаті відбудеться місячна перерва. Закінчимо ж змагання десь наприкінці жовтня. А вже на початку листопада відбудеться матч за Суперкубок району. Традиційно, всіх переможців та призерів змагань нагороджуватимемо на Вечорі спорту. 
- Чим, на вашу думку, вболівальникам запам’ятається цей чемпіонат?
- Щодо здобутків, то це, звичайно, вирівнювання майстерності команд. Змагання повинні бути дуже цікавими. Також мені дуже подобається те, що з кожним роком стають кращі поля: Синьковичі, Добросин, Рава-Руська, Скварява, Лавриків – такі газони і стадіони є далеко не у всіх команд навіть у обласних змаганнях. Дуже важливо, що все таки ми зберегли юнацьку першість, адже це майбутнє нашого футболу.
- Є, мабуть, і певні неприємні моменти…
- А куди ж без них? Знаєте, я багато років працював слідчим міліції і такого шахрайства, яке є у сільському футболі, ще не бачив: підроблення копій паспортів, заявки гравців під чужими прізвищами, підставлення чужих реєстрацій місця проживання та інше. Але потрібно підкреслити, що в минулому році таких випадків стало значно менше, завдяки роботі саме федерації. Ми різко засуджуємо такі випадки.
Також проблемою є суддівство. Але тут палка має два кінці. У нас в чемпіонаті є 40 команд і близько 20 суддів. Не можемо зробити жодної ротації, жодного покарання за помилки, адже арбітр просто перестане приїжджати на матчі. Нам всі говорять, що на матчі потрібно лінійних суддів. А де їх взяти? Ми пропонуємо, щоб кожна команда, яка бере участь у змаганнях, надала хоча б одного арбітра – тоді можна було б проводити певну ротацію, відсіювати некваліфікованих. Ми працюємо над цим питанням. Наприклад, цього року плануємо спільно з відділом освіти започаткувати школу молодого арбітра у районі.
- Регламент змагань на цей сезон уже затверджений?
- Він мало відрізнятиметься від минулорічного. Наразі триває обговорення з командами питання так званих «легіонерів» - гравців, які не мають районної «прописки». Намагаємось дійти згоди щодо їхньої кількості у заявці. Також певні суперечки викликає питання щодо дозволу брати участь у змаганнях гравцям, які задіяні в обласних змаганнях.
- Чи можете зараз спрогнозувати цьогорічного чемпіона, чи хоча б тих, хто боротиметься за лідируючі позиції?
- Ні, не буду щось прогнозувати. У нас буде надзвичайно сильний склад учасників районного чемпіонату. До минулорічних лідерів приєднаються Добросин і Куликів, які минулого року виступали у обласних змаганнях. Доволі зміцнились команди з Гійче та Магерова. Тож боротьба обіцяє бути запеклою до останнього туру.
- Які перспективи команд  з Равщини?
- Ці перспективи дуже легко побачити, проаналізувавши склад учасників вищої ліги. Майже всі вони - з равського куща. Тому дуже велика ймовірність того, що золото чемпіонату поїде в прикордонні краї. 
- Зараз три представника району беруть участь у Лізі чемпіонів районів Львівщини…
- Так. Це – Синьковичі, Зубейки-Лавриків та Рава. Усі вони дуже впевнено подолали груповий етап і вийшли у плей-офф змагань. Я особисто покладаю на них великі надії і очікую цей трофей на Жовківщині.
- Аналізуючи склади та інфраструктуру команд, яка з районних команд найближчим часом може зазіхнути на участь у чемпіонаті області?
- Як на мене, це питання треба ставити спонсорам команд, адже виступи у обласній першості потребують чималих коштів. Що ж до складу та інфраструктури, то, однозначно, це Рава-Руська та Добросин. 
Говорячи відверто, не розумію, як в такому місті, як Рава-Руська, може не бути обласного футболу? Я - виходець з Потелича і добре пам’ятаю, що завжди «Локомотив» приймав матчі обласних змагань. Думаю, зовсім скоро все зміниться на краще: у Раві люблять футбол та й футбольна школа, яка функціонує за сприяння львівських «Карпат», повинна дати свої результати. Головне, щоб молодь хотіла грати у футбол, а не гонилась за грошима. У часи моєї футбольної молодості ми думали, що можеш дати команді, а зараз, навпаки, -  що команда може дати тобі. Виступати за своє місто чи село завжди було престижно, зараз же всі дивляться, де платять більше. Хотілося б, щоб це змінилося.
 
Ігор Брик, газета "Прикордоння" №4 (48)
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 695 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]