Головна » 2010 » Травень » 7 » Обласні ЗМІ пишуть про катастрофічний стан площі Вічевої та пам'ятника визволителям Рави-Руської!
19:05
Обласні ЗМІ пишуть про катастрофічний стан площі Вічевої та пам'ятника визволителям Рави-Руської!
Подаємо оригінал матеріалу:

У місті Рава-Руська Жовківського району Львівської області, на брудному та розбитому майдані, що впритул до міжнародної автотраси Львів–Рава-Руська, у лопухах бовваніє пам’ятник визволителям від фашизму. Напис на стелі – напівстертий. А чашу з Вічним вогнем місцеві мешканці закидали горою недопалків. Про це повідомив сьогодні, 30 квітня, власкор ЗІКу.

Площа, на якій стоїть цей пам’ятник, – невпорядкована, а вулиця повз неї, яка служить дорогою державного значення Рава-Руська–Яворів, вщент розбита – там майже метрові вирви.

Зі слів подорожуючих обабіч українсько-польського кордону іноземців, вони ще такого жаху не бачили, аби люди так жорстоко ставилися до пам’яті до загиблих у боях з фашистами. Адже не секрет, що на Раву-Руську полетіли перші ворожі бомби вже вранці 22 червня 1941 року. Відчайдушно тримаючи оборону, смертю хоробрих пав увесь особовий склад прикордонної застави, очолюваний Федором Моріним. Про подвиг Моріна з Рави-Руської знає увесь світ.

За словами подружжя, яке поверталося з-за кордону через ПП «Рава-Руська», вони на власні очі бачили в інших країнах, як там бережно ставляться до пам’ятників радянським солдатам, що загинули у Другій світовій війні, визволяючи Європу від фашизму.

А равчани розповіли журналістові, що це не весь пам’ятник, бо решту свого часу вандали вщент розбили.

Днями в Державний комітет України у справах ветеранів у Львівській області приїжджали представники військового аташе Німеччини, яких вельми здивувало те, що в Україні могили солдатів Вермахту, загиблих під час Другої світової війни, доглянуті краще, ніж захоронення та пам’ятники борцям з фашизмом.

Довідка ЗІКу.

Нагадаємо, що в літописі Рави-Руської є чимало героїчних сторінок боротьби з фашизмом. І приклад цьому – присвоєння відділенню Державної прикордонної служби «Рава-Руська» 7 вересня 2007 року почесного ім’я Героя Радянського Союзу Федора Моріна.

На Рава-Руській прикордонній заставі обладнано музей бойової слави.  У ньому  можна довідатися, що  Федір Морін напередодні Великої Вітчизняної війни служив під містом Рава-Руська начальником 17-ї застави 91-го прикордонного загону. Вранці 22 червня 1941 року десятки ворожих літаків бомбили Рава-Руську. Німці планували захопити місто за дві години. Захищали місто 41-ша стрілецька дивізія і 91-й прикордонний загін. Фашисти не шкодували боєзапасів, намагаючись швидко подолати першу лінію оборони, однак це їм не вдавалося. П’ять атак відбили прикордонники. Озлоблені такою невдачею, німці пішли в наступну атаку. Усе менше ставало захисників застави. Билися навіть поранені. Не було медикаментів і бинтів – вони згоріли в казармі. В кожухах кулеметів закипала вода.

Велика група гітлерівців увірвалася на подвір’я застави. У цю ж хвилину із окопів полетіли гранати. З криком падали і більше не піднімалися гітлерівці. Порідшали і ряди прикордонників – живими разом з Федором Моріним залишилося вісім чоловік.  Зібравши в укриття семеро ледь живих прикордонників, Морін наказав усім одягти зелені кашкети і йти вперед в багнетну атаку.

Морін падаючи, ще зміг вистрелити із пістолета і вбити одного німця. Озвірілі фашисти налетіли на помираючих прикордонників – били їх прикладами, чоботами, кололи штиками, розстрілювали із автоматів.

Усі воїни загинули смертю героїв.

ZIK

Категорія: Місто | Переглядів: 866 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
02.08.2010
2. павло сасадеуш (pavlo) [Матеріал]
потрібно відновити пам"ятник

08.05.2010
1. ANDRIY FARINA (FARIK) [Матеріал]
cikavo.nikolu ne cyv ciei istorii.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]