Головна » 2013 » Квітень » 24 » Раву-Руську підтопило
10:46
Раву-Руську підтопило

Рава-Руська опинилися у воді. Внаслідок тривалих дощів та масового танення снігів мешканці прикордонного з Польщею містечка майже три тижні змушені пересуватися у власних домівках у гумових чоботах.
«Понад двадцять домогосподарств равчан по вулицях Дружби, Вовковицькій, П.Куліша, Пекарській, Д.Галицького, П.Сагайдачного, 1-го Листопада та Воїнів УПА перетворилися на невеликі озерця, - розповіла міський голова Рави-Руської Ірина Верещук. – На подвір’ях вода подекуди глибиною сягає 20 см. Є кілька будинків, куди вона також пробралася».
Як розповіла Ірина Верещук, проблем із підтопленням у місті не було вже давно. Місцеві жителі пригадали, що востаннє Рава-Руська «плавала» ще у 80-х роках минулого століття, коли у місті випала кількамісячна норма дощу. Однак проблема на протязі такого тривалого періоду тут вперше.
За словами міського голови Ірини Верещук, є три причини підтоплення помешкань місцевих громадян: танення снігів, вирубка лісів та відсутність дощових каналів. Вулиці, які підтопило, знаходяться біля підніжжя найвищої гори міста, Вовковиці, звідки під час відлиги чи падіння дощів стікає вода.
«Колись у районі цих вулиць існували дощові канали, в яких збиралася вода і які оберігали від підтоплень. Однак з часом, мабуть, хтось подумав, що в їх існуванні немає сенсу, адже підтоплення не були характерними явищами для міста на протязі десятків років. Колишня влада не проконтролювала, що на місці дощових каналів люди побудували різноманітні сарайчики чи навіть будинки, або засипали їх. От і маємо, що зараз, коли підійшла вода, їй немає куди діватися і вона опинилася на присадибних ділянках та в оселях мешканців міста», - зазначила Ірина Верещук.
У Рава-Руській міській раді зізнаються, що самотужки вирішити проблеми вони не можуть.
«4 квітня ми надіслали термінову факсограму голові Жовківської РДА Степанові Ціолковському. У ній ми розповіли про те, що у місті існує проблема підтоплення. Рава-Руська міська рада просила виділити відповідну техніку з Жовківського управління водного господарства чи інших підприємств для розчищення дощових каналів там, де це можливо, адже такої у місті немає. Однак відповіді ми не отримали», - розповіла Ірина Верещук.
На підтоплення приїздили дивитися і представники МНС. Однак, за словами мера Рави-Руської, допомоги від них мешканці не отримали.


«Ми розробили комплексну програму запобігання та ліквідації наслідків підтоплення територій міста. Вона розрахована на три роки. Метою програми є попередження надзвичайних ситуацій пов’язаних із підтопленням територій міста та готовності сил та засобів спеціалізованих служб, підприємств, установ та організацій міста до ліквідації наслідків підтоплення», - зазначила Ірина Верещук.
Згадана програма має завдання відновити функціонування дренажних систем і споруд інженерного захисту територій міста, упорядкувати та підтримувати в належному стані поверхневого водовідводу, технічно оснастити аварійно-технічні підрозділи спеціалізованих служб міста, ліквідувати наслідки підтоплення на забудованих територіях і в першу чергу на тих, що належать до зон надзвичайних ситуацій та підвищеної небезпеки.
«Одним із ключових пунктів такої програми є обмеження будівництва та господарської діяльності, що може призвести до тяжких еколого-економічних  наслідків», - додала Ірина Верещук.
Аби програма запрацювала, у Рава-Руській міській раді наголошують, що повинне бути цільове направлення коштів з державного, регіонального та місцевого бюджетів. У результаті виконання невідкладних заходів з ліквідації наслідків підтоплення на період 2013 – 2015 років буде захищено 35 гектарів територій міста.
Влада та мешканці Рави-Руської сподіваються на те, що цьогорічна «повінь» більше не стане проблемою для громади міста у наступні роки і районна влада та МНС допоможуть всім необхідним, аби її вирішити.

Андрій Бучко, Гал-Info

Категорія: Місто | Переглядів: 721 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]