Головна » 2014 » Жовтень » 25 » Що зробила Ірина Верещук на посаді міського голови
14:36
Що зробила Ірина Верещук на посаді міського голови
 
Ірина Верещук, без сумніву, є найвідомішим міським головою в історії Рави-Руської. По-перше, вона – наймолодший міський голова-жінка в Україні, по-друге, за досить короткий час встигла стати одним із найпопулярніших політиків на Львівщині, по-третє, перший мер Рави-Руської, яка не тільки балотується, а й має реальні шанси стати народним депутатом України.
Невідомо, чи вибори 26 жовтня принесуть Ірині Верещук депутатський мандат. Однак в контексті їх наближення варто проаналізувати, що вона зробила на посаді міського голови Рави-Руської, чи була її робота достойною, аби довірити їй свій голос.
За нашими підрахунками, протягом майже чотирьох років перебування Ірини Верещук на посаді міського голови, у Раві-Руській було підготовлено та реалізовано понад 70 різноманітних проектів. Це як і проведення невеликих культурних заходів на кшталт урочистостей з нагоди державних свят та пам’ятних дат, так і втілення у життя великих проектів на зразок підписаних міжнародних угод та залучення інвестицій.
Мабуть, найбільшими досягненнями Ірини Верещук на посаді міського голови можна вважати енергоощадні проекти, які були реалізовані у двох з трьох дошкільних навчальних закладах Рави-Руської. Це повна заміна вікон та дверей на сучасні металопластикові склопакети у дитсадку №1 та заміна системи теплопостачання із встановлення сучасного теплового насоса у дитсадку №3. Складність цих проектів полягала не лише у виконанні робіт, а й у тому, аби підготувати пропозиції по проектах, які б були відібрані європейськими комісіями, а також пошук коштів на співфінансування для їх реалізації. Усе це з невеликими труднощами вдалося реалізувати і тепер виховання дітей у дитсадках міста відбувається у теплих та комфортних умовах.
Ще одним великим проектом є пошук інвестора для капітального ремонту котельні Рава-Руського професійного ліцею. Багатомільйонні вкладення у електрокотельню, які були зроблені попереднім міський головою, не дали свого результату і впродовж майже 20 років учні ліцею змушені були навчатися у холодних приміщеннях. Ірині Верещук же вдалося не лише «запустити» котельню, а й не витратити на це жодної бюджетної копійки, залучивши при цьому інвесторів. Тепер же котельня матиме потужності та змогу обігрівати не лише Рава-Руський професійний ліцей, а й школу-гімназію, школу №2 та багатоквартирні житлові будинки, які розташовані поруч.
Свого часу, балотуючись на посаду міського голови, Ірина Верещук казала, що не піде з посади, доки не відремонтує Народного дому. На це меру знадобилося чотири роки, але вона слова дотримала: у Народному домі замінено котел та систему опалення, а також на завершальному етапі перебуває його внутрішня реконструкція. Вже найближчим часом, можливо, навіть на виборах 26 жовтня, равчани матимуть можливість побачити все на власні очі.
За час управління містом Іриною Верещук у низці багатоквартирних житлових будинках було зроблено капітальний ремонт дахів. Зокрема, по вул. Лещуків, Ярослава Мудрого, 12, Залізної Дивізії, 4, 10, 11, 12, Івана Франка, 18. Крім того, відреставровано фасад приміщення Рава-Руської міської ради, будинків по вул. Львівській, 19, 30, 31 та 33, Вокзальній, 4, збудовано громадський туалет у центрі міста, реконструйовано міський стадіон «Локомотив», замінено освітлення по вул. Грушевського, встановлено освтілення на центральній алеї міста по вул. Ярослава Мудрого, встановлено дитячий майданчик, облаштовано міні-футбольне поле зі штучним покриттям та вуличні тренажери на стадіоні школи №1, реконструйовано центральну алею на міському кладовищі. Усе це – при обмежених можливостях міського бюджету.
Двічі Раву-Руську визнавали найвпорядкованішим населеним пунктом Львівської області. Це дозволило місту за позабюджетні кошти закупити та встановити сміттєві баки на вулицях міста, міні-трактор для потреб комунальної служби. Крім того, для рава-руських комунальників було придбано новий сміттєзбиральний автомобіль.
Керівництво Іриною Верещук Рави-Руської принесло місто низку вигідних підписаних угод. Найвідоміша з них – про співпрацю з футбольним клубом «Карпати» (Львів). Результат підписаного документа – у Раві відкрито першу за межами Львова футбольну філію клубу для дітей, а юнацькі та молодіжні склади «Карпат» вже другий сезон грають свої домашні матчі у Раві-Руській на місцевому стадіоні.
До кінця року у Раві-Руській відкриється перший на території міста музей – історико-краєзнавчий. Ремонт приміщення, облаштування виставки там відбуваються за позабюджетні кошти.
Уже збудований, але тривають завершальні роботи над Меморіалом пам’яті на місці колишнього єврейського цвинтаря. Його відкриття заплановано на весну 2015 року.
Віддати належне варто Ірині Верещук і через, що вона разом з громадою міста неодноразово відстоювала інтереси Рави перед чиновниками вищих рівнів влади. Зокрема, активна позиція міського голови не дозволила закрити як окремі відділення, так і в цілому Рава-Руську районну лікарню. Ірина Верещук підтримувала інтереси трудових колективів низки установ та підприємств на території міста у їхньому прагненні до вибору власних керівників.
Найбільшим своїм недоліком на посаді мера, який визнає міський голова, є незадовільний стан доріг у місті. Особливо це стосується дороги по вул. 1-го Листопада. Попри те, що обслуговування цієї дороги належить до Яворівської ДЕД, вона є регіонального значення і жодного відношення до неї Рава-Руська міська рада немає, саме останню в особі Ірини Верещук звинувачують у тому, що вона не зробила нічого, аби дорога була дорогою, а не нагадувала напрямок. Ірина Верещук говорить, що за чотири роки написала близько 250 листів щодо ремонту дороги, але результату це ніякого не дало. Тому першочерговим своїм завдання у випадку обрання її народним депутатом, Ірина Верещук називає ремонт дороги Рава-Руська – Судова Вишня, яка і пролягає по вул. 1-го Листопада і веде до Потелича, Немирова та Яворова.
Багаж здобутків у Ірини Верещук на посаді міського голови доволі солідний. Особливо цінним він є, якщо врахувати, що в останні роки постійною була проблема із бюджетними коштами, частину яких вистачало здебільшого на заробітну плату працівникам бюджетних установ, а решта – блокувалась Держказначейством.
Однак чи достатньо цього буде равчанам, чи оцінять вони роботу міського голови, віддавши за неї свої голоси на виборах народних депутатів 26 жовтня, побачимо вже зовсім скоро.
 
Андрій Бучко,
газета "Прикордоння" №12 (56)
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 1717 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]