Головна » 2013 » Травень » 1 » "У бюджеті не передбачили жодної скоринки хліба для дітей в садочку"
11:24
"У бюджеті не передбачили жодної скоринки хліба для дітей в садочку"

Прикордонне місто Рава-Руська єдине в Україні цього року відмовилося приймати бюджет так, як його подала Жовківська райдержадміністрація. Документ погодили лише після того, як керівництво району письмово гарантувало виділення додаткових коштів на утримання дитячих садків. Мер 32-річна Ірина Верещук каже, місту катастрофічно не вистачає фінансів. Щороку з місцевих доходів дедалі більшу частку забирають до державної казни. У місті 10 тис. жителів.
— За останні роки у місті закрилися 12 великих підприємств і заводів, лишилося чотири, — розповідає Ірина Верещук. Вона — наймолодший міський голова Львівщини. Зустрічаємося у львівському кафе. — Спиртзаводу 100 років, відома торгова марка України бере в нас спирт, два роки тому ми отримували від нього два мільйони, тепер усі податки почали забирати в Київ. Нам лишаються відходи у річках і викиди в атмосфері.
То мали би платити екологічний збір?
— Усі підприємства разом за викиди платять на рік 50 тисяч. Виготовити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію сміттєзвалища коштує 150 тисяч. А на благоустрій міська рада щороку витрачає майже мільйон.
Місто щодня перетинають чотири тисячі автомобілів, проїжджають 10 тисяч осіб. Митниця не дає прибутку?
— Рава від цього не отримує жодної копійки. Ми хочемо, щоби нашому місту надали статус прикордонного й запровадили спеціальний збір. Усього дві гривні для великогабаритного транспорту, гривня для легкового авто — і ми би отримали два мільйони на рік. Ці гроші вирішать питання освітлення, реконструкції доріг, пам'яток архітектури.
Яка вам користь з іноземців?
— Від них є виручка у місцевих гуртівнях і магазинах. Поляки особливо люблять наші солодощі. Ми можемо заробляти на своїх пам'ятках архітектури. Але вони в такому стані, що туристам не цікаві. Залишається надія лише на фонди й гранти. З їхньою допомогою будуємо меморіальний комплекс пам'яті жертв розстрілу євреїв, міняємо вікна в садочку номер один. Уже перемогли в конкурсі проектів на реконструкцію нашої бібліотеки під музей скам'янілих дерев. Такі пам'ятки природи є лише в кількох точках світу. Ці рештки мають по сім мільйонів років і валяються в нас на городах.
На вулиці 1 Листопада ваші активісти вивісили біл-борд із Миколою Азаровим на розбитій дорозі. Так привертали увагу до бездоріжжя. Питання вирішується?
— Латати там вже нема чого. Нам відписали дорожники, що минулого року витрачено 625 тисяч. Громада не бачила ніякого ремонту. Де поділи ці кошти, я не знаю. Цей відрізок — усього 2,4 кілометра. А ним щодня німці їдуть на Краківець, відпочивальники у санаторій "Немирів". І я не можу їм сказати не їхати, бо їхні навігатори показують, що це найкоротший шлях. А зробити своїм коштом не маємо права, бо це не міська дорога, пришиють корупцію.
В області закривають дитячі садки. Зокрема, таке скорочення планують і в Раві-Руській?
— У бюджеті не передбачили жодної скоринки хліба для дітей в садочку, ані витрат на енергоносії. Гроші дали лише на зарплати вихователям, і то на дев'ять місяців. За минулий рік у нас народилося вдвічі більше дітей, ніж до того. На черзі стоять 300 діток. Як закривати? Треба будувати ще один корпус, — підвищує голос. — Ми пішли іншим шляхом. Гроші передбачили дітям на харчування, енергоносії. Бо садок — не для вихователів. А як не буде на зарплату, то це проблеми райдержадміністрації.
Ви критикуєте голову Жовківської райдержадміністрації Степана Ціолковського. Але він — колишній директор вашого спиртзаводу. То проблеми міста мав би знати й допомагати?
— Жовківщині не щастить на голів райдержадміністрацій. Двох звільнили через хабарництво. Теперішній сів у це крісло, бо Костюк є його швагром (Михайло Костюк — попередній голова обласної державної адміністрації, якого звільнили у лютому. — "ГПУ"). Ціолковський прийшов з чіткими намірами надати у приватну власність особам, наближеним до нього, землі, об'єкти нерухомого майна. Зі спиртзаводу його звільнили. Фірма "Мас-плюс", яку пов'язують з його іменем, продавала заводу фураж за завищеними цінами. Згодом викупила Рава-Руський медсанбат, величезний об'єкт на три тисячі квадратних метрів, за мільйон гривень і доводить його до руйнації. Минулого року видав чотири розпорядження про передачу у приватні руки свердловин артезіанської води на площі сім гектарів. Цю землю мали передати як під особисте селянське господарство. Ми зібрали громаду, сесією звернулися до президента. Звідти було скероване доручення в обласну адміністрацію розібратися. А там Костюк. То хто розбиратися буде? Думаю, новий губернатор не дозволить йому свавілля.

Леся МЕЖВА, Газета по-українськи
Категорія: Місто | Переглядів: 781 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]