Головна » 2011 » Липень » 8 » У Раві сталася трансформаторна аварія
19:23
У Раві сталася трансформаторна аварія

 


Червень став справжнім жахом для чималої кількості равчан. У середині місяця сталася одна з найбільших надзвичайних ситуацій в історії міста в останні роки, яка завдала величезних збитків для мешканців Рави. Аварія, спричинена, як показали наслідки, бездарним ремонтом трансформатора, який подає електроенергію на десятки вулиць міста, вкотре підтвердила, наскільки безвідповідальними є компанії-монополісти у нашій державі.

15 червня працівники Жовківського РЕМу проводили ремонтні роботи з трансформатором, що знаходиться по вул. Б. Хмельницького. Він постачає електроенергією цю, а також вулиці 1-го Листопада, Воїнів УПА, 22-го Січня, частково вул. Грушевського та ін. За словами мешканців цих вулиць, трансформатор знаходився у дуже поганому стані. Такого висновку вони дійшли, взявши до уваги ту, за їхніми словами, частоту, з якою у їхніх домівках немає світла.

«Цей трансформатор те й робили, що постійно ремонтували, - розповіла на сесії міської ради постраждала пані Стефанія. – Буває, що світла в домівках може не бути цілий день, а електрики самі толком не знають, в чому причина несправності і чи вдасться полагодити трансформатор. А там, наскільки нам відомо, все ледве тримається на дротах, які постійно спаюють та заміняють. Вже давно варто було б замінити цей трансформатор на новий. А та, маємо ситуацію, коли тарифи на електроенергії постійно підвищують, а якщо людина невчасно сплатить за її споживання, то електрики тут же поспішають відрізати її від оселі. А ніякої модернізації електросистеми, в той же час, не відбувається».

Після чергових ремонтних робіт, під час яких, як стверджують мешканці вулиць, світла у їхніх оселях не було протягом двох днів, стався різкий перепад напруги.

«У цей час я була вдома. Раптом почула гучний шум, який, як виявилося, долинав від моєї мікрохвильової печі, - згадує пані Ольга, мешканка вул. Б. Хмельницького. – Це був звук, подібний до торохкотіння трактора. Крім цього, я зауважила, що розетка почорніла і відчувався запах плавленої пластмаси. Вже потім виявила, що у мене згоріли ще й електрочайник та кухонний комбайн».

Люди самотужки зафіксували, що в момент трансформаторної аварії напруга у електромережі сягнула… 440 вольт! В результаті цього загорівся будинок Андрія К. Біля трансформатора зібралося декілька десятків мешканців найближчих вулиць. Сюди ж приїхали секретар Рава-Руської міської ради разом з двома депутатами.

«Було складено акт, який підписали представники місцевої влади, - зазначено у зверненні постраждалих мешканців до представників влади на всіх рівнях. – Начальник Рава-Руської електросітки М. Шутяк підписати звернення відмовився».

Як випливає зі звернення, постраждалі мешканці телефонували до Жовківського РЕМу, оскільки в Раві на електросітці ніхто не піднімав слухавки. Натомість у районі диспетчер відповів, що у Раві є своя бригада і те, що сталося у місті, перших не стосується.

«Одразу неможливо було визначити, яких втрат ми зазнали, - говорять мешканці вулиць. – У перший день було дуже багато людей, котрі вимагали компенсувати їм збитки. Наступного після аварії дня виявилося, що у людей погоріли модеми, комп’ютери, телевізори, телефони, холодильники та інша побутова техніка».

На сесії Рава-Руської міської ради міський голова та депутати вирішили допомогти постраждалим мешканцям із оформлення актів, а також прийняли рішення звернутися до державних органів влади.

«Міська рада не може виступати позивачем у суді, оскільки тут є справа із приватними будинками, - заявила на сесії міський голова Ірина Верещук. – Максимум, чим може міська влада допомогти постраждалим мешканцям, так це виступити третьою стороною, допомогти описати і скласти акти зазнаних збитків».

Також пані мер зазначила, що єдиними правильними діями для равчан буде оформлення позовних заяв в якнайкоротші терміни.

Наразі говорити про точну кількість постраждалих та суму збитків ніхто не береться. Проте, як зазначають мешканці постраждалих вулиць, багато хто з тих, у кого вийшла з ладу не надто дорога побутова техніка, за власний кошт її відремонтували і не бажають займатися судовою тяганиною.

«Я, до прикладу, вже встигла за власні кошти відремонтувати холодильник, - розповідає постраждала мешканка пані Стефанія. – Немає сенсу чекати, поки закінчиться весь процес із описом, поданням до суду та, власне, завершення судового процесу, оскільки я не буду мати де зберігати продукти».

Водночас постраждалі зіштовхнулися зі ще двома проблемами. Багато хто з них ремонт техніки, як от телефони, тюнери та холодильники, без яких неможливо обійтися в побуті, здійснювали у приватних майстрів, які доволі часто не є зареєстрованими підприємцями і не мають дозволів на здійснення ремонту техніки. Тому вони, відповідно, не можуть виписати чек на вартість ремонтних робіт разом із актом, де встановлено причини поломки. Очевидно, що в такому випадку ніхто людям не відшкодує вартість техніки чи ремонту, а тому, як бачимо, ситуація складається не на користь постраждалих.

«Юристи від депутата обласної ради, який балотувався від нашого округу, заявили, що подібні справи у суді люди вигравали і їм була виплачена компенсація, - говорить постраждала пані Ольга. – Тому нас попередили, щоби ми уважно читали акти і звіряли серійні номери техніки із тим, що було записано у акті».

Проте тут виникає друга проблема. За словами тих, чию техніку вже описали, у актовому бланку на опис техніки є можливість лише на опис трьох видів техніки.

«В декого згоріли один-два побутових прилади, але ж є й такі, в котрих згоріло більше, ніж три», - дивуються постраждалі.

Крім мешканців, збитки зазнали і підприємства, які знаходяться на вулицях, які «живить» електроенергією аварійний трансформатор. Так, чи не найбільшої шкоди зазнало відділення «Райффайзен Банку Аваль», що знаходиться по вул. Л. Мартовича. За непідтвердженою інформацією, збитки тут складають близько 50 тис. грн.

«Служба нашого банку приїхала зі Львова і сама обстежила техніку, яка згоріла, - зазначають у відділення банку. – Вони все оглянули, описали і потім мають дійти висновків. Представники Жовківського РЕМу та влади до нас не приходили».

Наразі важко спрогнозувати, чим закінчиться ситуація, у яку потрапили понад півсотні равчан. Очевидно, що є такі, які не бажають витрачати власних сил та здоров’я, щоби довести свою правоту у суді. Проте будуть і такі, хто принципово йтиме до кінця і відстоюватиме своє право на відшкодування збитків.

«Електросітка – приватизована. Приватник вчасно отримує гроші за спожиту електроенергію, бо ми – справні платники. І за це ми вимагаємо якісне надання послуг. А тепер хто нам поверне збитки за втрачені електроприлади? Серед постраждалих є пенсіонери. Як вони за 800 грн. пенсії зможуть купити новий телевізор чи холодильник?» - йдеться у зверненні постраждалих равчан до Президента України, депутата Верховної Ради, голови Львівської ОДА, голови Жовківської РДА, міського голови Рави-Руської, начальника Жовківського РЕМу.

 

Андрій Бучко

 

 

 

 

 

Категорія: Місто | Переглядів: 1460 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]