Головна » 2014 » Липень » 11 » У Раві зовсім скоро у раві з’явиться музей!
14:40
У Раві зовсім скоро у раві з’явиться музей!
У Раві-Руській найближчим часом запрацює перший міський музей. Відповідне рішення 3 квітня було прийнято на сесії Рава-Руської міської ради.
Новий музей буде історико-краєзнавчим. Він розміститься у приміщенні колишньої пожежної вежі з годинником, яку мешканці міста називають «ратушею».
- Кращого місця для міського музею годі було знайти. Адже саме ця вежа з годинником є головним символом міста, та й, мабуть, чи не кожен равчанин, хто задумувався над перспективою створення музею, бачив його саме тут, - розповів прес-секретар, спеціаліст з гуманітарних питань Рава-Руської міської ради Андрій Бучко.
Раніше у приміщенні вежі багато років розташовувалася аптека. Однак після її банкрутства, місцева влада вирішила більше не віддавати його в оренду і створити музей, який би зацікавив гостей міста, зберігав його історію.
Як повідомили у Рава-Руській міській раді, наразі тривають роботи з підготовки приміщення для облаштування музею.
- Приміщення потребує оновлення побілки всередині, фарбування даху. Крім того, необхідно облаштувати близько двох метрів сходів, аби була можливість потрапити безпосередньо у вежу, до годинника, та на оглядовий майданчик, - додав Андрій Бучко. 
У міській раді додали, що кошти на облаштування музею з міського бюджету будуть витрачені мінімальні. В основному їх залучатимуть від благодійників. Попри це, у міській раді закликають равчан долучатися до створення музею.
- Ми будемо раді будь-якій допомозі. Це може бути і банка фарби, і безкоштовна робота майстра, і виготовлення зовнішньої вивіски, і встановлення камер спостережень і т.п. Усіх благодійників, при їхньому бажанні, ми закарбуємо в історії музею. Як це зробимо, вирішимо пізніше, - розповів Андрій Бучко.
Він також закликав всіх равчан долучитися до створення музею шляхом надання експонатів для виставок.
- Дуже часто люди не розуміють, що цінними речами для такого типу музею, як історико-краєзнавчий, можуть бути найпростіші речі, які не є рідкісними, але мають цікаву історію, походження, значення, - зауважив Андрій Бучко. – До прикладу, це можуть бути малюнки, картини місцевих художників, на яких зображено, приміром, історичні будівлі, події в історії міста. Експонатами можуть бути рідкісні фотографії, предмети побуту, одягу, якими користувалися і які носили мешканці міста 10, 20, 30, 50 і більше років тому. Ними можуть бути і звичайні знаряддя праці, як от рубанки, й іграшки, ляльки, музичні інструменти. Що завгодно. Основна вимога – аби у кожної з речей була своя історія чи вона була пов’язана з містом чи її мешканцями.
Всі речі, які равчани забажають передати у музей, будуть обліковані, занесені у спеціальну книгу, а людям буде видано довідку про те, що вони передали їх. Натомість, у міській раді наголошують, що передати речі у музей можна і на тимчасовий термін – на час проведення виставок, після чого їх буде повернуто власникам.
- Якщо людина має, до прикладу, унікальну фотографію, і хоче її зберегти в себе, але бажає її показати широкому загалу, то у музеї буде створено її копію такої фотографії, яка і буде експонуватися. Якщо речі будуть такими, копії з яких зробити неможливо, то вони будуть виставлятися лише на час виставки, після чого їх буде повернуто власникам, - розповів Андрій Бучко.
Наразі дата відкриття музею не визначена, але це, як повідомили у міській раді, відбудеться у найближчі місяці.
 
Тарас Левко,
газета "Прикордоння" №8 (52) від 8 липня 2014 року
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 931 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]