Головна » 2014 » Липень » 14 » Вісім аптек, але жодної цілодобової
11:27
Вісім аптек, але жодної цілодобової

Якось близько десятої чи одинадцятої години вечора у центрі Рави довелось зустріти чоловіка, очевидно, не місцевого, який запитав, чи є десь в місті аптека, яка ще працює. Почувши, що немає, він поцікавився, чи можна у такий час купити ліки в Жовкві. Коли й тут йому відповів, що не знаю, то зрозумів, що він все ж вирішив поїхати до райцентру, за 30 км від Рави, у пошуках аптеки, яка працює допізна.

Зрозуміло, такі ситуації непоодинокі, і у них не раз опинялися й самі равчани. Проте що ж робити, як бути, якщо людині стане погано посеред ночі, а відповідних ліків у домашній аптечці не буде?
У червні в центрі Рави-Руської відкрили одразу дві нові аптеки. Тепер тут їх налічується шість. Крім того, ще по одній аптеці розташовуються у місцевій поліклініці та лікарні. Разом у місті їх тепер вісім. Однак досі немає жодної, яка б працювала цілодобово. 
Якось на одному із засідань виконавчого комітету Рава-Руської міської ради підняли питання про те, аби аптеки працювали й вночі. Однак тоді їх власники відкинули таку можливість. Це вони пояснили як банальними додатковими витратами на те, аби найняти додаткових фармацевтів, так і тим, що, мовляв, вночі майже ніхто не ходить купувати ліки. Тому, на їхню думку, працювати й вночі аптекам буде невигідно. Крім того, нібито на кілька днів було зроблено експеримент із тим, аби аптеки працювали вночі, однак тут виникла інша проблема – наркомани, які нібито не давали спокою фармацевтам, стояли під дверима аптеки і вимагали продати їм певні препарати.
Виходом з ситуації мав би стати черговий фармацевт, якого за необхідності серед ночі могли б… викликати з дому, аби він продав необхідні ліки! Однак, відверто кажучи, чи багато людей у Раві (а немісцевих і взагалі) знають, що фармацевт якоїсь із аптек готовий серед ночі піднятися, відкрити аптеку і продати необхідне. Та й хто знає яка саме з аптек надає такі «послуги», як і номер телефону, за яким фармацевтів можна викликати. Зрештою, не факт, що не телефонуватимуть ті ж наркомани, не факт, що фармацевт почує телефонний дзвінок серед ночі, не факт, що його прибуття до аптеки не займе годину чи дві, й не факт, що не буде таких ситуацій, коли телефонний зв’язок не буде працювати.
Пояснення причин, через які власники аптек відмовляються працювати цілодобово, є смішними і не витримують жодної критики. По-перше, як розповіли лікарі, ліцензія на торгівлю ліками є дуже дорогою. Вони додають, що ще жодна аптека в місті ніколи не були неприбутковою, а тому той, хто вирішив її відкрити, розуміє, що попри великі фінансові вкладення, він не прогорить.
По-друге, якщо й наймати додатковий персонал аби аптека працювала вночі, то зайвих дві – три тисячі гривень на заробітну плату їм, очевидно, є нічим, у порівнянні з тим, що лише цього року ціни на ліки в Україні зросли на 60-70%. А чи пам’ятаєте ви хоч раз, коли ціни, навпаки, знижувались?
По-третє, якщо люди не знають, що аптека працює цілодобово, то вони й не будуть купувати ліки вночі. Для цього потрібно щонайменше кілька місяців разом паралельним проведенням інформаційної роботи серед мешканців міста та околиць.
З часу, коли востаннє з власниками аптек піднімали питання цілодобової роботи останніх, у Раві їх з’явилось три. Таким чином, у центрі міста, як вже зазначалось, їх є шість. Тому питання цілодобової роботи аптек мало би бути вирішено. Адже, які б причини, пов’язані з начебто нерентабельність роботи вночі, не придумували їх власники, кількість аптек у Раві дозволяє виробити графік, за яким шість аптек у центрі міста п’ять разів на місяць могли б працювати і вночі, тобто, в середньому, раз на тиждень. У такому випадку, фінансові затрати на утримання фармацевтів були б мінімальними, аніж аптеки працювали б постійно цілодобово.
Графік, розроблений, приміром, на місяць, можна було б вивішувати у кожній з аптек, на дошках оголошень, у медичних закладах міста та навколишніх сіл, публікувати у місцевій пресі, Інтернет-сайтах, соціальних мережах. Крім того, визначити номер телефону, за яким таку інформацію можна було б отримати (це може бути, до прикладу, як номер лікарні чи поліклініки, так і міської ради чи самих аптек). Така система працює, до прикладу, у багатьох містах Польщі.
Таким чином, равчани отримають повний доступ для придбання ліків у будь-який час, не боятимуться «чекати до ранку» і просто почуватимуться впевненіше за своє здоров’я.
Запропонований варіант вирішення проблеми, як вже зазначалось, не потребує великих додаткових фінансових витрат. Він потребує одного – розуміння того, наскільки це є важливим і необхідним для здійснення.
На останньому засіданні виконавчого комітету Рава-Руської міської ради згадане питання побіжно було знову піднято під час обговорення графіку роботи однієї з двох нових аптек, які відкрились у місті. Члени виконкому запропонували на наступне його засідання знову викликати керівників аптек міста для обговорення ситуації із цілодобовою роботою таких установ. Зрозуміло, що без наполягання місцевої влади, яке можливе у випадку тиску на неї громади міста, шанси того, що аптекарі підуть на зустріч, невеликі. Однак равчани, які, як і всі мешканці України, витрачають величезні кошти на придбання ліків, повинні щонайменше знати, що на їхньому здоров’ї не лише прагнуть заробити, а й для них роблять все можливе, щоб це здоров’я зберегти.
 
Андрій Бучко,
газета "Прикордоння" №8 (52) від 8 липня 2014 року
 
 
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 1522 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]