Головна » 2014 » Серпень » 6 » Власники аптеки ігнорують питання їх цілодобової роботи - №9 (53) газети "Прикордоння"
15:00
Власники аптеки ігнорують питання їх цілодобової роботи - №9 (53) газети "Прикордоння"

Опублікований у минулому номері «Прикордоння» матеріал «Вісім аптек, але жодної цілодобової» підняв хвилю обговорень щодо доцільності існування бодай однієї аптеки, яка працюватиме і вночі. Нагадаємо, у матеріалі йшлося про те, що нещодавно у Раві-Руській відкрито дві нових аптеки, але разом з іншими шістьма, які вже давно існують, немає жодного аптечного закладу, в якому б люди могли придбати ліки в будь-який час доби, тобто – і вночі.

У згаданому матеріалі ми запропонували схему, за якою б аптеки почергово працювали один раз на тиждень вночі, схему повідомлення мешканців Рави-Руської та навколишніх сіл щодо того, в які дні і у якому закладі можна буде придбати ліки і вночі.
Зрештою, про необхідність обговорення згаданого питання ще до виходу матеріалу було сказано на «червневому» засіданні виконавчого комітету Рава-Руської міської ради. Його члени вирішили запросити на наступне засідання власників аптек для того, аби разом спробувати розібратися у ситуації.
Однак на засідання виконкому, яке відбулося 25 липня, зі всіх восьми запрошених власників аптек прибуло лише двоє. І то це були провізори. І якщо власників ще інших двох аптек лише за день до проведення засідання хоча б надіслали листа, у якому повідомили, що не зможуть перебувати на ньому, то ще чотири повністю проігнорували виклик Рава-Руської міської ради. Більше того, як нам стало відомо, не факт, що і ті представник двох аптек, які з’явилися, прийшли б на виконком, якби заклади, в яких вони працюють… мали б ліцензію (!). Якщо це справді так, то їхню появу можна пояснити не бажанням спільно подбати про здоров’я, а лише намаганням не привертати зайвої уваги через фактично незаконну роботу таких аптек.
ФОП Цимбалюк Валентина Василівна, яка представляє аптеку «Арта» (вул. Львівська, 3), повідомила, у листі до міської ради повідомила, що її заклад уже рік працює до 22 години. Також вона зауважила, що протягом цього періоду між 20 та 22 годинами неодноразово виникали різного роду інциденти, які межували з хуліганством. За її словами, наявність тривожної кнопки і сигналізації не дає стовідсоткової гарантії безпеки провізора. Власник аптеки зауважила, що Рава-Руська є транзитним містом, тому робота в нічний час є небезпечною для персоналу аптеки.
Валентина Цимбалюк також повідомила, що аптечний пункт аптеки «Арта», який розташовується у приміщення лікарні у Раві-Руській, «працює у взаємодії з лікарнею в ургентному режимі з травня минулого року», що «дозволяє забезпечувати медикаментами хворих при термінових нічних зверненнях».
А от ТзОВ фірма «Гетьман», якій належить аптека по вул. Грушевського, 36, поруч із поліклінікою, повідомила про «неможливість роботи… у нічний час через відсутність достатньої кількості кваліфікованих фахівців та технічних можливостей».
Провізори нещодавно відкритих аптек повідомили, що, так як їхні заклади нещодавно відкрилися, у них немає можливості найняти додатковий персонал для торгівлі у нічний час.
Іншими словами, на членів виконавчого комітету, міського голову, як і равчан загалом, власникам аптек наплювати. Вони навіть не вважають за доцільне обговорити питання цілодобової почергової роботи аптек і особисто висловити свої думки.
Член виконкому Віра Бігун звернула увагу на те, що графік роботи аптек погоджує міська рада.
- Пропоную на початку наступного року, коли ми знову затверджуватимемо графік роботи аптек, добряче подумати, - зауважила вона. – Вважаю, що працівники аптек, які на сьогодні працюють в Раві, абсолютно не хочуть реагувати на потреби звичайних людей.
- Варто спробувати поговорити з власниками аптек, які працюють вже довший час, аби ті певний період спробували працювати в ночі. Побачимо, що з цього вийде, - запропонував Василь Долішний.
- Є багато медсестер, які допомагають людям вдома, до них телефонують серед ночі, оскільки у них можуть бути і необхідні ліки, і вони нададуть допомогу інколи швидше, ніж приїде швидка допомога, - зазначив виконкомівець Богдан Матвіяс.
Серед членів виконкому знайшлися такі, які фактично підтримали позицію власників аптек. Так, зокрема, Тетяна Сіннікова повідомила, що у лікарні проблем з діяльністю аптечного пункту, який розташовується у її приміщенні, немає.
- Коли нам термінового необхідні певні ліки, ми телефонуємо до власника, нам відкривають аптечний пункт і навіть можуть дати необхідні ліки в борг, - зазначила вона. – Вважаю, що аптекам недоцільно працювати у нічний час.
Тетяна Сіннікова апелює до того, що коли людям стає погано, то варто одразу викликати швидку допомогу. Її підтримав і Віктор Шандра. Натомість вона не уточнила, чи доцільно викликати карету швидкої, гнати її 2 км до міста по розбитій дорозі, якщо, скажімо, людину мучить кашель, а сиропу немає під рукою, чи раптового виник нежить, чи закінчилися ліки, виписані за рецептом.
Зрештою, члени виконкому зійшлися на думці розробити схему, за якою б повинні були працювати аптеки Рави-Руської у нічний час, і запропонувати її на наступному засіданні їх власникам, яких знову будуть викликати. 
Міський голова Ірина Верещук запевнила, що у випадку подальшого ігнорування власниками аптек виклику на засідання виконкому, вона звертатиметься у відповідні органи для позбавлення таких закладів ліцензії.
- Ми говоримо про якісне надання послуг для населення, а не про вигоду. Те, що раз на тиждень кожна аптека працюватиме цілодобово, не зробить її банкрутом, - підкреслила Ірина Верещук.
Щоправда, мало віриться у те, що не буде чергового ігнорування з боку власників. Якщо ж це станеться, то своє слово у питанні цілодобової діяльності аптек повинна сказати громада.
Очевидно, що про прибутки від діяльності аптек у нічний час говорити не доводиться. Аби ефективність (а не прибутковість) цього була відчутною, як ми вже писали у минулому номері, варто провести рекламну кампанію серед мешканців Рави та околиць. Газета «Прикордоння» готова у цьому допомогти. Коли люди знатимуть, що матимуть можливість купувати ліки вночі, то вони не турбуватимуться про те, що необхідно робити кількамісячні запаси наперед часто дорогих ліків, які, в кінцевому результаті, можуть і не знадобитися, але термін придатності втратять. Через певний час графік черговості роботи аптек у нічний час приживеться і за ліками до Рави їхатимуть з околиць, і, не виключено, її послугами користуватимуться ті, хто перетинає кордон. Адже часто буває, що у водіїв розболілася голова, а тут буде можливість позбавитися від болю.
Звісно, можна не сумніватися, що власники аптек, погодившись на, скажімо, тимчасовий експеримент, спробують його завалити, показати, що вони зазнають шалених збитків. Однак насправді це не так. За нашими підрахунками, кожна з аптек додатково понесе не більше 2-3 тис. грн. витрат на місяць. Чи багато це, враховуючи вартість ліків і ціну людського здоров’я?
 
Андрій Бучко,
газета "Прикордоння" №9 (53)
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 999 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]