Головна » 2010 » Листопад » 27 » "Рава-Руська" в центрі скандалу
13:43
"Рава-Руська" в центрі скандалу

Начальник Львівської митниці Роман Микитюк сьогодні, 26 листопада, повідомив журналістам про те, що звільнення 55 працівників львівської митниці відбулося «через порушення присяги».

Роман Микитюк повідомив, що відбулася службова перевірка комісії Державної митної служби України на чолі із заступником голови Держмитслужби України Степаном Дериволковим.

«Встановлено ряд порушень вимог законодавства і службових обов’язків посадових осіб митних постів «Краківець», «Рава-Руська» і «Мостиська». За результатами цієї службової перевірки і був виданий наказ (про звільнення, - ред.)», – сказав він.

За словами Микитюка, результату службової перевірки достатньо, аби звільнити працівника митниці.

«Ситуація така: було отримано інформацію з польської сторони спочатку щодо митного посту «Рава-Руська». Взяли термін два тижні, і ці дані польської сторони щодо виїзду з їхньої території і в’їзду в Україну з товарами народного споживання було звірено з нашою програмою «Інспектор-2006» та програмою прикордонної служби «гарт». Було виявлено, що мікроавтобуси повною масою до 7 тонн під’їжджали до прикордонної смуги і розвантажувались на легкові автомобілі, які їхали на зелений коридор. Ці мікроавтобуси повертались у Польщу, а товари без оподаткування потрапляли на територію України», – розповів Роман Микитюк.

З його слів, це лише одна зі схем. Також він розповів, що на митному посту «Краківець» за результатами такої ж перевірки було виявлено інші схеми, у яких застосовувались такі ж мікроавтобуси повною масою до 7 тонн.

«Були підтверджуючі документи про виїзд товарів з Польщі, а в нас ці автомобілі взагалі ніде не зафіксовані або зафіксовані як порожні. Таким чином, товари народного споживання знову опинились на території України без оподаткування», – каже Р.Микитюк. - Аналогічні порушення, за його словами, виявлено і на митному посту «Мостиська».

Відтак, за результатами перевірки та аналізу, каже він, комісія запропонувала звільнити 55 осіб, 14 понизити у спеціальному званні, 15 отримали догани, троє – попередження.

Микитюк також поінформував, що акт про перевірку Держмитслужба передасть до Генеральної прокуратури України для прийняття рішення. «Буде проведено перевірку прокуратурою і буде прийнято рішення про притягнення до відповідальності працівників митниці», – сказав він.

На прохання журналістів озвучити конкретно причину, за якою відбулося звільнення працівників, Роман Микитюк сказав, що це «за порушення присяги державного службовця».

Микитюк наголосив, що збитки має підрахувати прокуратура. І додав, що йдеться про пропуск упродовж 14 днів у «Раві-Руській» 93 транспортних засобів, у «Краковці» – 32, у «Мостиськах» – 26.

Найбільше за цими схемами перевозили, зі слів митника, продукти харчування, одяг, взуття, господарські товари. «Підакцизних товарів не було», – додав він.

Після цього, Р.Микитюк пояснив, що зокрема, змогу отримати таку інформацію дала домовленість між українською та польською сторонами про проведення експерименту: на посту «Рава-Руська» митники обмінювались sms-повідомленнями.

«Коли товар закінчував оформлення з боку Польщі, інформація вносилась в центральну базу даних до нас приходило повідомлення, що цей товар заїжджає в Україну», - сказав він. І додав, що є можливість ознайомитись з попередніми повідомленнями, що дає змогу контролювати ситуацію.

«25 жовтня ми почали експеримент, і вже з 1 листопада він чітко спрацював. Ми виявили, що інспектори не використовують цю програму, будемо говорити прямо: ігнорують її, чим порушують положення про оформлення транспорту і громадян, які слідують через кордон, а також державну службову присягу», – наголосив Роман Микитюк і пообіцяв, що такі перевірки будуть продовжуватись, і митники систематично звірятимуть інформацію з польською стороною та прикордонниками.

Нагадаємо, 25 листопада на прес-конференції в адміністративному приміщенні Львівської митниці заступник голови Держмитслужби Степан Дериволков повідомив, що за результатами перевірки діяльності митного контролю у чотирьох пунктах пропуску Львівської області буде звільнено 55 працівників митної служби.

А вже сьогодні, 26 листопада у Львові близько 20 звільнених працівників митних постів в Мостиськах, Краковці та Раві Руській протестують проти наказу про їх звільнення.

За словами Сергія Коваля, що до вчора був начальником відділу митного оформлення №2 митного поста "Мостиська", звільнення митників відбулося незаконно. Він наголосив, що у так званих контрабандних схемах, про які вчора повідомляло керівництво Держмитслужби, порушень процедури з боку митників не було. За його словами, комісія з перевірки довільно тлумачить законодавство.

ZAXID.net


Категорія: Митниця | Переглядів: 1222 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]