Головна » 2014 » Травень » 9 » Равчани вперше відвідали Томашів-Любельський у рамках Проекту "Транскордонні Барви Розточчя"
20:12
Равчани вперше відвідали Томашів-Любельський у рамках Проекту "Транскордонні Барви Розточчя"

3-4 травня делегація равчан відвідала польське місто Томашів-Любельський, - повідомляє офіційний сайт Рава-Руської міської ради.

Поїздка відбулася у рамках спільного Проекту "Транскордонні барви Розточчя - співпраця Томашева-Любельського та Рави-Руської", яка фінансується за кошти Європейського Союзу.

До складу делегації, яка відвідала польське місто, увійшли працівники міської ради, загальноосвітніх навчальних закладів, працівники культури, громадські активісти Рави-Руської. 

У перший день равчани відвідали музей скам'янілостей у Сідлиськах, яке розташовується неподалік українсько-польського кордону. Там вони побачили зразки скам'янілих дерев, які є унікальними для Розточчя, адже лише тут та у ще кількох місцях світу є такі їхні унікальні зразки. До слова, музей скам’янілих дерев повинен бути створений і у Раві-Руській.

У музеї скам'янілостей у Сідлиськах равчани також побачили і у стародавні ікони, предмети побуту, знаряддя праці, старий пожежний насос, які стосуються історії села.

Серед інших музеїв, які відвідали равчани, був Меморіал на місці концтабору у Белжці. Там відвідувачі ознайомилися з історією створення табору, способи та методами, якими нацисти знищували євреїв, могли переглянути світлини, кінофільми з інтерв'ю свідків тих подій. Крім того, равчани дізналися про тісний зв'язок Рави та Белжця у роки Другої світової.

- З табору «Шталаг-325» у Раві-Руській євреїв відправляли до Белжця, - розповіла екскурсовод. Вона показала світлину родини євреїв, яка була зроблена у Раві-Руській і розміщується у музеї.

У Томашеві-Любельському представники Рава-Руської міської ради разом з бурмістром Томашева-Любельського та іншими польськими посадовцями поклали квіти та вінки до пам'ятника з нагоди 25-річчя початку акцій протесту під проводом руху "Солідарність" (1980 р.).

Програма перебування равчан у Раві не обмежилася лише участю у офіційних заходах. Так, українці та поляки взяли участь у майстер-класі з гончарства, який передбачений Проеком "Барви Розточчя". Кожен охочий міг спробувати створити вазу, тарілочку чи горщик з глини. Крім того, для равчан було організовано прогулянку на кінному трамваї.

- Ця поїздка є першою з двох, які заплановані у рамках Проекту, - розповів координатор від української сторони Андрій Бучко. – Наші польські друзі провели для нас цього разу майстер-клас з гончарства, а у планах наступного – з різьблення. У свою чергу, Рава-Руська також двічі прийме томашівців – наприкінці червня та у серпні.

Наступна поїздка равчан до Томашева-Любельського запланована на початку червня.

Категорія: Місто | Переглядів: 711 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]