Головна » 2008 » Червень » 20 » Рава-Руська відфестивалила
21:46
Рава-Руська відфестивалила

Схоже на те, що культурне життя у місті Рава-Руська потихеньку починає відроджуватись. Занепад у плані проведення масштабних заходів, який тривав понад 2 роки, здається, нарешті припинився. Вчетверте у місті відбувся фестиваль народної творчості «Галицькі перехрестя», який уже давним давно став міжнародним.

Зелені свята цьогоріч виявилися на диво насиченими. І не лише тим, що це велике релігійне свято. Один за одним на Жовківщині відбулися два масштабних фестивалі, які зібрали у себе людей різних вікових та соціальних груп. Перед Рава-Руським, 13-15 червня, з нагоди 117-ї річниці з дня народження Євгена Коновальця, у Зашкові пройшов традиційний фестиваль, на якому здебільшого була присутня молодь з усієї України. Це помітив і очільник Жовківщини, голова РДА М.Заболоцький, який, виступаючи перед кількатисячною глядацькою публікою у Раві-Руській, підкреслив важливість проведення подібних фестивалів для розвитку населених пунктів та району.
 
А розпочався фестиваль традиційно з параду учасників фестивалю центральною вулицею міста до площі Вічевої, де проходив фестиваль. Недарма ж фестиваль у своїй назві має слово «перехрестя». Адже його учасниками були колективи та виконавці зі всіх-усюд. Традиційна хода у національних строях та під супровід духового оркестру справила неабияке позитивне враження на пересічних громадян, які спостерігали за цим неймовірним дійством та приєднувалися до святкової ходи.
 
Прибувши на площу, глядачі мали змогу поближче розглядіти учасників «Галицьких перехресть» та ознайомитись з їхньою творчістю. Поряд з відомими народними колективами із Львівщини, Івано-Франківщини, Полтавщини, Київщини та інших областей України, були присутні гості із Польщі та Росії, а також господарі свята місцеві народні колективи. Але окрім пісень та танців на святі кожен колектив представляв традиційні страви зі своєї малої батьківщини, покуштувати які запрошували усіх охочих.
 
Урочиста частина фестивалю зібрала на сцені керівників району та міста, і розпочалася із вітального слова засновника та головного організатора фестивалю Василя Долішнього. Одразу хочу йому подякувати за те свято, атмосферу та позитивні емоції, які залишилися у равчан та гостей міста від проведення «Галицьких перехресть». Так тримати і чекаємо наступних фестивалів, які, маємо надію та з нетерпінням чекаємо, що відбудуться у місті у наступні роки.
 
Як це завжди було фестиваль «Галицькі перехрестя» проходив два дні – 15 та 16 червня. Першого дня виступи фольклорних колективів підтримав невеличкий дощик, який розпочався із початком самого фестивалю, але падав не так довго, щоб налякати глядачів. Традиційно у перший день виступили ті колективи та учасники, які прибули здалеку, тобто із сусідніх областей та країн. Наступного ж дня більшість виступів була підготовлена місцевими колективами. Зокрема, глядачам запам’яталися яскраві виступи Левка Дурка, Покутської Писанки, Василя Мельниковича та інших учасників, які уже не вперше і, надіємось, не востаннє побували у Раві-Руській.
 
Сподівання організаторів, учасників, а головне – глядачів, стосовно того, що фестиваль «Галицькі перехрестя» пройде успішно та феєрично не були марними. Сміливо можна сказати, що свято вдалося «на повну» і підняло престиж міста у культурному плані. Потрібно наголосити, що подібні заходи на такому високому рівні повинні проходити у Раві-Руській частіше, адже саме місто і його жителі, безумовно, заслуговують на таке грандіозне дійство. Адже на фоні усіх цих неспокійних процесів у країні фестиваль народної творчості слугує справжньою емоційною розрядкою.
 
«Галицькі перехрестя» закінчились, а з ними розпочалося очікування равчан на наступний, уже п’ятий за рахунком фестиваль, який заставляє усіх з нетерпінням та великим-великим бажанням чекати на нього.
 
У кожного міста є своя історія, свої цінності та достойності, які притаманні лише йому. Не виключенням є і пісенні фестивалі. Так, для Каховки таким фестивалем є «Таврійські ігри», для Прикарпаття колись були «Шешори», а для Рави-Руської стали «Галицькі перехрестя». Тож, равчани покладають велику надію на те, що такий фестиваль проходитиме з року в рік, а його масштаби сягнуть далеко за межі України!

Андрій Бучко

Категорія: Місто | Переглядів: 1398 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]