Головна » 2008 » Липень » 4 » За візою до Польщі не треба буде вистоювати днями вже з серпня?
17:28
За візою до Польщі не треба буде вистоювати днями вже з серпня?

Видача віз до Польщі у Львові давно була проблемою міждержавного рівня, а після входження західної сусідки до Шенгенської зони цей процес максимально ускладнився. Про це свідчить хоча б те, що за перших півроку українці отримали 80 тисяч віз до Польщі, тоді як за аналогічний період минулого року було видано 150 тисяч віз.

Та попри бюрократичну тяганину, проблема з отриманням віз має ще й суто технологічний аспект – чинне приміщення консульства не годне задовольнити попит із боку українських громадян, відтак, утворюються величезні черги, де люди стоять по кілька днів і не знають, чи зможуть здати документи та отримати бажаний штамп у закордонному паспорті. Відтак, утворюються розмаїті хитрі схеми для отримання віз «по блату» та поза чергою, про які неодноразово писали українські та польські медіа.

Усі намагання приборкати тіньовий бізнес довкола віз не давали й не дають особливого результату, попри заяви та спорадичні чи напівсистемні дії відповідних служб – дефіцит можна побороти лише пропозицією, що наситить попит. А попит немалий – українці хочуть щодня отримувати 3 тисячі віз, а поляки можуть максимум видавати 1,2 тисячі на день.

Щоправда, зараз є надія на те, що ситуація зміниться на краще вже незабаром. Нове візове приміщення польські дипломати обіцяють відкрити з першого серпня й там буде півтора десятка віконець, які займатимуться прийомом документів. Генеральний консул Вєслав Осуховський розраховує, що люди стоятимуть у чергах максимум 2-3 години й після того найбільше за три дні зможуть отримати бажану візу. Тим паче, що бажаючі отримати робочу візу в цій черзі не стоятимуть – їх обслуговуватимуть у теперішньому приміщенні консульства на вул. І. Франка.

Пан Осуховський обіцяє, що з відкриттям нового приміщення його установа зможе видавати до 2,2 тисячі віз щодня й це зніме напругу під стінами консульства.

«Я не знаю, щоби я робив, якби мені довелося там стояти по кілька днів. Чи ви думаєте, що я нічого не бачу? Мені також соромно за те, що відбувається», - спересердя заявив він сьогодні на прес-конференції. Він зізнався, що за час роботи у Львові нажив собі в польському МЗС більше ворогів, аніж за всю попередню дипломатичну роботу.

Генконсул каже, що його працівники перебувають, ніби в облозі, під дуже важким психологічним тиском, адже черги спричиняють велику роздратованість людей по обидва боки.

«Я також хотів би, щоби пані у віконці усміхалася, казала «Доброго дня!», перепрошую, прошу зачекати і т.д.», - зазначає В. Осуховський.

Проте він одразу ж зауважив, що нове приміщення не вирішить проблему кардинально, тому на нього не варто покладати всі надії. Проте воно зможе суттєво допомогти після того, як буде ратифіковано угоду про малий прикордонний рух і десятки тисяч людей зможуть перетинати кордон у полегшеному режимі.

Переглядів: 1134 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]