Головна » 2014 » Червень » 16 » Депутати взялися за старе. людям знову не виділили земельних ділянок
09:24
Депутати взялися за старе. людям знову не виділили земельних ділянок

У Рава-Руській міській раді черговий скандал, пов’язаний з виділенням земельних ділянок. Її депутати не проголосували за затвердження детального плану кварталу індивідуальної забудови по вул. Драгоманова, дозвіл на розробку якого дали у минулому році.

30 квітня 2013 року депутати Рава-Руської міської ради прийняли рішення, яким надали дозвіл на розробку детального плану у кварталі по вул. Драгоманова.  З того часу розпочався відповідний процес.
Після розроблення детального плану, який передбачає десять земельних ділянок, розпочалася процедура його обговорення та внесення зауважень, скарг та пропозицій від громадян. Так, відповідне оголошення було опубліковано у газеті (див. №3 (49)), основне креслення було розміщено на дошці оголошень у Рава-Руській міській раді. Протягом місяця, від 7 березня до 7 квітня цього року, тривало обговорення детального плану по вул. Драгоманова. Крім того, на громадських зборах 23 березня це питання було у його порядку денному і обговорювалося разом з мешканцями міста.
За період обговорення детального плану до Рава-Руської міської ради зауважень, скарг чи пропозиції від громадян не надійшло. Таким чином, процедуру розгляду та врахування пропозицій громадськості щодо проекту кварталу по вул. Драгоманова було завершено 8 квітня.
Коли процедура громадського обговорення проекту детального плану кварталу індивідуальної житлової забудови була завершена, наступним етапом повинно було стати його затвердження на сесії Рава-Руської міської ради.
Так, 27 травня відбулося засідання земельної комісії Рава-Руської міської за участю громадян, які написали заяви на отримання земельних ділянок у кварталі по вул. Драгоманова. Питання щодо виділення земельних ділянок повинно було розглядатися на найближчому засіданні сесії ради одразу після того, як буде затверджено детальний план.
На засіданні комісії розглядали питання щодо згаданого кварталу. У протоколі комісії її члени виклали свої зауваження. Так, їм не сподобалося, що детальний план не підписаний головним архітектором фірми, яка його розробляла. Крім того, серед зауважень членів комісії було й те, що запропоновані земельні ділянки кварталу розміщені на існуючому та діючому ливневому каналі, який вказаний у генеральному плані міста.
До початку засідання 38 сесії Рава-Руської міської ради, яке відбулося наступного дня, 28 травня, детальний план вже був підписаний головним архітектором. Натомість щодо ливневого каналу, то, за словами міського голови Ірини Верещук, його існування не є перешкодою для отримання земельних ділянок. 
Голова земельної комісії Степан Хир під час засідання сесії висловив думку, що при розробці детального плану архітектор допустив помилку.
- Було здійснено виїзд на місце (вул. Драгоманова – Авт.) і ми переконалися, що ливневий канал перебуває у незадовільному стані, є діючим і необхідним. Його закривати і тим більше планувати під забудову в жодному випадку не можна, - зазначив Степан Хир.
- При розроблені проекту відведення там буде встановлено сервітути, вказано обмеження і буде вказано розробникам земельної документації шляхи, як усунути недоліки, якщо такі будуть, - заперечила міський голова.
Мер додала, що раніше було виділено безліч земельних ділянок, де існувала подібна ситуація із ливневими каналами. Однак це не стояло на заваді їх виділення громадянам. Ірина Верещук зазначила, що питання ливневого каналу не є підставою для незатвердження детального плану, оскільки всі пропозиції, зауваження та скарги повинні були бути поданими до 7 квітняю 
- Відповідно до законодавства, усі терміни щодо обговорення детально плану закінчились. Усі можливі законні методи чи форми надання пропозицій, зауважень, критики у письмовій чи усній формі вичерпались. Тому вважати квартал таким, що необговорений, не можна, - підсумували мер Рави-Руської.
Степан Хир заперечив міському голові.
- Вважаю, що цей детальний план виконаний непрофесійно, неякісно і його потрібно направити на доопрацювання. 
Натомість голова земельної комісії хотів запропонувати людям отримати земельні ділянки у раніше розробленому кварталі по вул. Лісній, але люди цю пропозицію відкинули. 
- Нам розповідали, що детальний план по вул. Драгоманова будуть розробляти. Ми чотири роки чекали на це, - розповіла пані Віра, одна з громадянок, яка написала заяву на отримання земельної ділянки по вул. Драгоманова. – На тих ділянках ми користувалися городом, тому хочемо їх отримати саме там.
Депутат-«свободівець» Степан Смут на засіданні сесії заявив, що коли депутати давали дозвіл на розробку детального плану, то мова йшла лише про три земельні ділянки, а не про десять. Він зазначив, що голосуватиме лише за три земельні ділянки, на які депутати начебто давали дозвіл, а не за десять, як передбачено проектом детального плану.
Також депутат Смут додав, що на місці розробленого детального плану по вул. Драгоманова повинна була б бути збудована нова школа.
- Депутати вже не одну каденцію «тримають» цю землю для будівництва нової школи, - додав він.
Натомість Ірина Верещук заперечила «свободівцю», адже у грудні 2012 року депутати міської ради особисто затвердили новий генеральний план міста, у якому у кварталі по вул. Драгоманова не передбачено земельної ділянки для будівництва нової школи. 
- До 2012 року на старому генеральному плані на вул. Драгоманова була передбачена школа, а у новому – землі індивідуальної житлової забудови. У нас немає потреби будувати нової школи. Ті, хто працює у навчальних закладах, знають, що там класи недоукомплектовані. Тому розмови про будівництво нової школи зараз не на часі, - зазначила міський голова.
Водночас Ірина Верещук додала, що частину земельної ділянки було залишено під будівництво нового корпусу дитячого садка.
Зрештою, після майже півторагодинного обговорення питання про затвердження детального плану індивідуальної житлової забудови у кварталі по вул. Драгоманова, депутати так і не прийняли позитивне рішення щодо цього питання. «За» відповідне рішення проголосувало 11 з щонайменше 16 необхідних депутатів. «Утримались» Степан Хир, Степан Смут, Юрій Горечий, Микола Зінько, Володимир Кожушко, Володимир Казимирович.
Натомість основною причиною того, чому депутати почали шукати можливості не затверджувати детальний план по вул. Драгоманова, можуть бути їхні власні інтереси. Про це на згаданому засіданні заявила Ірина Верещук. За її словами, у минулому році, напередодні того, коли депутати надали дозвіл на розробку згаданого детального плану, вони розраховували на те, що кілька земельних ділянок по вул. Драгоманова дістанеться їм та їхнім родинам. Так, мер назвала прізвища колишнього секретаря міської ради Любомира Кашуби та голови земельної комісії Степана Хира. Їм чи їхнім родичам після розроблення та затвердження детального плану по вул. Драгоманова депутати начебто повинні були виділити по дві земельні ділянки. Саме тому, за її словами, раніше місцеві обрані проголосували за надання дозволу на розробку детального плану. А коли вони дізналися, що так, як вони задумали, не вийде, і земельні ділянки отримають інші люди, з’явилися різні причини того, аби не затверджувати детальний план.
Степан Хир, який перебував на засіданні сесії, закиди Ірини Верещук відкинув.
Наразі 38 сесія, на якому розглядали питання про затвердження детального плану, не закрита. Міський голова відмовилася продовжувати засідання, оскільки вважає дії депутатів неприйнятними. 
17 червня повинне відбутися наступне засідання сесії. На ній депутати повинні повернутися до питання щодо кварталу по вул. Драгоманова. Однак чи вдасться переконати депутатів у тому, щоб вони проголосували «за», невідомо…
Міський голова заявила, що якщо депутати і надалі безпідставно не прийматимуть рішення, то вона ініціюватиме проведення громадських слухань з подальшим розпуском міської ради. Крім того, вона звернеться до суду, аби він дав оцінку діям депутатів.
 
Андрій Бучко, газета "Прикордоння" № 7 (51) від 14 червня 2014 року
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 781 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]