Головна » 2014 » Жовтень » 12 » Колишнього секретаря рава-руської міської ради засудили до 5 років умовно - газета "Прикордоння"
16:43
Колишнього секретаря рава-руської міської ради засудили до 5 років умовно - газета "Прикордоння"

2 вересня суддя Жовківського районного суду виніс вирок у справі колишнього секретаря Рава-Руської міської ради Любомира Кашуби. Нагадаємо, 4 липня минулого року останнього було затримано після одержання хабара у розмірі 800 доларів США за сприяння у виділенні земельної ділянки у кварталі по вул. Лісній. Після цього Любомира Кашубу відсторонили від займаної посади секретаря Рава-Руської міської ради, а згодом – звільнили.

Любомира Кашубу обвинувачували за ст. 368 ч. 4 Кримінального Кодексу України.
Розглянувши кримінальне провадження, суд встановив, що Любомир Кашуба, обіймаючи посаду секретаря Рава-Руської міської ради, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, використовуючи надану йому владу та службове становище, вимагав та одержав від громадянина неправомірну вигоду. Про це йдеться у вироку суду, оприлюдненому у Державному реєстрі судових рішень.
Так, 25 березня 2013 року згаданий громадянин звернувся до секретаря Рава-Руської міської ради Любомира Кашуби з питанням виділення земельної ділянки під житлове будівництво в м. Раві-Руській та отримав запевнення від останнього про винесення даної заяви на розгляд земельної комісії з включенням заяви в порядок денний на розгляд чергової сесії Рава-Руської міської ради.
Трохи більше як через місяць після написаної заяви, на початку травня 2013 року, при зверненні згаданого громадянина до Любомира Кашуби щодо тривалого розгляду його заяви, останній, з наміром власного незаконного збагачення, висловив громадянину вимогу про необхідність передачі йому 1  тис. доларів США за сприяння йому у позитивному вирішенні розгляду заяви про виділення земельної ділянки під житлове будівництво в Раві-Руській. При цьому, Любомир Кашуба вимагав частину неправомірної вигоди у розмірі 200 доларів.
Як випливає з вироку суду, громадянин, боячись, що у випадку відмови сплатити названу секретарем Рава-Руської міської ради суму останній може залишити розгляд заяви без належного розгляду та створити штучні умови для відмови у задоволенні його заяви на право безкоштовно отримати земельну ділянку, погодився дати частину хабара Любомирові Кашубі.
Так, 15 травня 2013 року згаданий громадянин у власному автомобілі неподалік будівлі Рава-Руської міської ради, передав Любомирові Кашубі частину грошей неправомірної вигоди – 200 доларів за організацію позитивного вирішення питання про надання земельної ділянки. На той час це майже 1 тис. 600 грн.
Після одержання частини грошей, Любомир Кашуба висловив вимогу передати йому решту 800 доларів після того, як громадянин отримає рішення про виділення земельної ділянки.
2 липня на засіданні сесії Рава-Руської міської ради згаданому громадянину було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Через два дні, 4 липня, близько 14 год. 30 хв. громадянин у власному автомобілі передав Любомирові Кашубі другу частину хабара, 800 доларів за організацію позитивного вирішення питання про надання першому земельної ділянки. 
Після одержання другого траншу хабара секретаря Рава-Руської міської ради було затримано правоохоронцями. 
Таким чином, протягом трьох місяців, з 25 березня до 4 липня 2013 року, Любомир Кашуба одержав неправомірну вигоду в сумі 1 тис. доларів, яка на той час склала майже 8 тис. грн.
Під час судового засідання Любомир Кашуба частково визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому злочину. Він пояснив, що кошти отримувати він наміру не мав, а тим більше таких він не вимагав. Кошти ж, які він отримав, Кашуба вважав благодійним та добровільним внеском на розвиток інфраструктури міста. А ту ситуацію, в якій його підозрюють в отриманні хабара, він вважає спланованою працівниками міліції та певними особами провокаційною акцією відносно нього.
Любомир Кашуба просив його не карати та виправдати, так як на його думку згадана ситуація сталася не з його вини.
Громадянин же, в якого секретар міської ради вимагав хабара, в судовому засіданні розповів, що є приватним підприємцем і займається торговою діяльністю у Городоцькому районі. У Раві-Руській же він мав намір розширити свій бізнес. Для цього він на початку 2013 року спробував підшукати собі житло у місті. Його знайомі люди під час однієї з розмов порадили звернутися до секретаря Рава-Руської міської ради Любомира Кашуби. Останній пояснив підприємцю, що на території міста вже погоджений квартал забудови, який складається з багатьох земельних ділянок.
У березні 2013 року підприємець прийшов в приміщення Рава-Руської міської ради, знайшов кабінет секретаря ради Любомира Кашуби, однак на місці його не було.  У когось із працівників ради дізнався мобільний телефон секретаря і одразу йому зателефонував. У телефонній розмові Кашуба вказав на те, що його на місці немає, однак повинен прийти приблизно через одну годину. В ході розмови підприємець повідомив Кашубу про те, що хоче з ним зустрітися, на що останній йому сказав почекати на вулиці біля міської ради.
Через деякий час під час зустрічі з Любомиром Кашубою громадянин запитав останнього чи має він можливість отримати земельну ділянку під будівництво житлового будинку. Кашуба повідомив громадянину, що дійсно є погоджений квартал забудови, в якому є вільні земельні ділянки, і вказав що для її отримання потрібно написати відповідну заяву та подати необхідні документи. 
У подальшому, секретар міської ради допоміг громадянину написати заяву про виділення земельної ділянки та повідомив про те, що винесе її на розгляд земельної комісії. У разі позитивного рішення комісії заява громадянина буде внесена до порядку денного чергової сесії Рава-Руської міської ради. Любомир Кашуба також повідомив, що в разі позитивного рішення земельної комісії зателефонує громадянину і повідомить його про подальші дії.
Однак після того, як громадянин написав заяву, за його свідченнями, Кашуба тривалий час не телефонував до нього. Тому на початку травня 2013 року він вирішив приїхати до секретаря міської ради аби з’ясувати ситуацію щодо розгляди його заяви.
Коли громадянин прибув до Любомира Кашуби, той повідомив йому, що заява першого не розглянута. У тій же розмові Кашуба натякнув громадянину, що просто так отримати земельну ділянку неможливо. Секретар повідомив, що для прийняття сесією ради позитивного рішення про надання громадянину у власність потрібної йому земельної ділянки, йому потрібно написати заяву, яку Любомир Кашуба особисто, як секретар ради і впливовий депутат, внесе у порядок розгляду відповідної сесії та посприяє у прийнятті відповідного позитивного рішення. 
У той же час Кашуба написав на шматку паперу «1000 доларів США», чим прямо дав зрозуміти, що йому необхідно буде передати гроші в сумі 1  тис. доларів США, а в іншому випадку заяву громадянина буде залишено без розгляду. При цьому Кашуба додав, що право на безкоштовне отримання земельної ділянки є у кожного громадянина України, проте в реальності у згаданого підприємця не має шансів через обмежену кількість ділянок в кварталі забудови, а також через те, що рада першочергове право на виділення земельної ділянки надає мешканцям міста і околиць. 
Громадянин повідомив, що при наступній із Кашубою зустрічі передасть йому 200 доларів США як аванс з визначеної ним суми в 1 тис. доларів оскільки заяви першої групи (очевидно тих громадян, які, за словами Кашуби, є мешканцями Рави та околиць – Авт.) будуть розглянуті на наступній сесії, що відбудеться в кінці травня 2013 року.
15 травня 2013 року, попередньо зідзвонившись із Любомиром Кашубою, в першій половині дня громадянин приїхав у Раву-Руську, де зайшов у службовий кабінет секретаря міської ради та повідомив останньому, що якщо є можливість його включити у першу групу, то він готовий. На це Любомир Кашуба відповів, що можна, та зробив якусь помітку в чорнових записах. 
Громадянин, за попередньою вимогою, вийняв з кишені 200 доларів США. Кашуба ж оглянувся у кабінеті та запропонував вийти з нього. Разом секретар міської ради та громадянин вийшли на вулицю та пішли до автомобіля останнього. У салоні з рук в руки Кашубі було передано 200 доларів та повідомлено, що це – аванс. У свою чергу секретар повідомив, що сесія міської ради відбудеться наприкінці травня 2013 року, та що все буде добре. Також він додав, що після отримання рішення щодо виготовлення технічної документації на земельну ділянку громадянин повинен буде  додатково оплатити землевпорядній організації близько 10 тис. грн.
Останні слова Любомира Кашуби вразили громадянина, оскільки він думав, що ті гроші, які він мав йому передати, повинні були піти на оплату за виготовлення технічної документації та оформлення права власності, а вийшло, що це не є нічим іншим, як хабарем. Саме з цієї причини він не став запитувати Кашубу для чого саме потрібно передати йому кошти в розмірі 1  тис. доларів.
Проаналізувавши ситуацію згодом, громадянин вирішив написати відповідну заяву в правоохоронні органи. Так 17 травня 2013 року він звернувся в обласне управління міліції. 4 липня 2013 року в приміщенні службового кабінету УДСБЕЗ ГУ МВС України у Львівській області в його присутності та двох понятих слідчим було проведено ідентифікацію та помічення грошових коштів в сумі 800 доларів США восьми купюр номіналом по 100 доларів кожна купюра, які він сам надав. Після огляду даних купюр, такі були оброблені спецхімречовиною , знято з них копії. Згодом такі гроші були повернуті громадянину для подальшого їх використання. 
4 липня 2013 року близько 14 год. 30 хв., попередньо домовившись з Любомиром Кашубою,  громадян прибув до нього в кабінет. Після цього вони разом вийшли із міської ради та пішли до його автомобіля та з  ініціативи Кашуби поїхали до магазину «Центральний», що розташований в Раві-Руській по вул.Грушевського, 4, де розміщувався пункт обміну валют. У автомобілі із рук в руки громадянин передав Любомиру Кашубі 800 доларів США.
Як випливає з вироку суду, після отримання другого траншу хабара Любомир Кашуба пішов у обмінний пункт обміняти отримані гроші.
Допитаний касир пункту обміну валют, де було затримано Любомира Кашубу, повідомив, що 4 липня 2013 року близько 15.00 год. тут звернувся Любомир Кашуба з метою обміняти долари США. У момент, коли секретар міської ради поклав гроші, зайшли працівники міліції та попросили залишитись на місці. На підставі ухвали суду вони провели обшук Кашуби, вилучили гроші. Кошти та руки Кашуби були освітлені ультрафіолетовою лампою, внаслідок чого на поверхні доларів та лівої і правої руки секретаря міської ради були видимі сліди світіння світло-зеленого кольору.
Після закінчення особистого обшуку Любомира Кашуби, працівники міліції запропонували пройти в приміщення Рава-Руської міської ради, де вони продовжать обшук службового кабінету секретаря ради. Згодом там було вилучено документи, блокноти, особистий мобільний телефон, системний блок комп’ютера, технічну карту поділу земель міста. 
Міський голова Рави-Руської Ірина Верещук в судовому засіданні пояснила, що розпоряджень про збір коштів на благоустрій міста Любомирові Кашубі не давала і про таке їй відомо нічого не було. Таким чином, вона спростувала слова колишнього секретаря про те, що гроші, які він отримав, були благодійним та добровільним внеском на розвиток інфраструктури міста.
У вироку судді Жовківського районного суду йдеться про те, що Любомир Кашуба під час затримання біля пункту обміну валют спочатку взагалі відмовився спілкуватись з працівниками міліції. Згодом він заперечив факт отримання будь-яких грошей. Після того, як правоохоронці зачитали та пред’явили Кашубі один з примірників ухвали слідчого судді про проведення обшуку, на їх запитання секретар міської ради повідомив, що мав розмову з громадянином, який звертався у міську раду стосовно виділення йому земельної ділянки. Вони зустрілися в міській раді в його службовому кабінеті, де Любомир Кашуба показав громадянину на генплані міста розташування його земельної ділянки, оскільки 2 липня 2013 року на сесії ради було прийнято позитивне рішення про надання останньому земельної ділянки. Після цього вони разом поїхали до магазину, де громадянин попросив Кашубу обміняти долари США на гривні, на що останній погодився – взяв в нього долари США і пішов у пункт обміну валют, де надав гроші касиру.
Як пом’якшуючі покарання обставини обвинуваченому Кашубі суд врахував те, що він одружений, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, які хворіють, останній є єдиними годувальником сім’ї, є особою молодого віку, раніше не судимий.
Таким чином, суд визнав Любомира Кашубу винним у пред’явленому обвинувачені  і призначив йому покарання  у вигляді п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій  строком на три роки без конфіскації належного засудженому майна.
Також Любомира Кашубу звільнено від відбування основного призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового терміну  трьох років років не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов»язки.
Без дозволу Любомирові Кашубі не дозволено виїжджати на інше постійне місце проживання  за межі України.
 
Захар Негода,
за матеріалами Державного реєстру судових рішень, газета "Прикордоння" №11 (55) від 26 вересня 2014 року
 
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 1071 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]