Головна » 2013 » Квітень » 4 » "Ми маємо не місцеве самоврядування, а місцеве самоврятування"
17:06
"Ми маємо не місцеве самоврядування, а місцеве самоврятування"


[c]

Міський голова Рави-Руської Ірина Верещук, яка була учасником Форуму місцевого самоврядування, що 28-29 березня відбувався у Львові, поділилися з Вголосом своїми думками щодо стану місцевого самоврядування. Зокрема, вона переконана, що сьогодні в Україні його не існує у тому вигляді, в якому б мало бути.
«Ми маємо не місцеве самоврядування, а місцеве самоврятування, - заявили міський голова Рави-Руської Ірина Верещук в ефірі програми «Прямим текстом» на телеканалі ZIК, присвяченій місцевому самоврядуванню. – Ми кинуті напризволяще. Виконавча гілка влади намагається повністю зробити кишеньковими мерів, громади і повністю дестабілізувати ситуацію регіонах».
Ірина Верещук переконана, що влада концентрує в своїх руках усю повноту влади, забираючи повноваження в місцевого самоврядування.
«Ми не маємо дотацій, для нас немає субвенцій. Ми навіть не можемо дозволити собі на свої ж гроші забезпечити елементарний рівень життя».
Мер Рави-Руської підкреслює, що через скорочення місцевих податків, її громада почувається приниженою, переживає зубожіння.
«Лікарі лікують людей, вчителі навчають дітей, пекарі печуть хліб. Чому, заробляючи на себе, працюючи повний робочий день, ми не можемо отримати тих податків, які ми платимо (хоча би у відсотковому відношенні)», - ставить запитання Ірина Верещук.
Ірина Верещук також навела приклад Рави-Руської, яке знаходить за 2,5 км від Європейського Союзу. Вона зауважила, що, попри таку невелику відстань, прірва між Україною та Європою є дуже великою. Зокрема, це стосується доріг.
«Колись в Америці побудували дороги і деякі з них попросту забули і не нанесли на мапи. У нас – навпаки: дороги нанесені на мапи і те, що сьогодні називається держаними дорогами, є просто напрямки», - порівняла мер прикордонного містечка.
Ірина Верещук говорить про болючу для місцевого самоврядування проблему, коли її представники не можуть достукатися до влади.
«Ми пишемо листи, звертаємося, народ чекає відповідей, а віз і далі стоїть на місці».
Наводячи приклад країн Європи та США, де громадяни чітко знають, куди і в якій кількості витрачаються їхні податки, міський голова Рави-Руської навела приклад, якою є ситуація в Україні.
«Нас не повідомляють про те, що, до прикладу, підприємство, яке розташоване у місті, з нового року буде централізовано, його юридичну особу – перенесено до Києва і податки, відтак, також підуть туди, - зазначила Ірина Верещук. – Ми про це дізнаємося лише тоді, коли аналізуємо бюджет. На наші запити в податкову ніхто не реагує, ми не знаємо куди ідуть податки і чому їх від нас забирають, незважаючи на те, що підприємство продовжує працювати».
«Практично усі міські ради Львівщини за перший квартал цього року не виконали бюджет. Це означає те, що ми будемо мати грошей на зарплати лише на 6 місяців. Однаково підходу не має ані до регіонів, ані до рад у плані дотацій до бюджетів», - зазначила Ірина Верещук.
На переконання мера Рави-Руської, інститут міської ради сьогодні знівельовано повністю, а найвразливішою ланкою у місцевому самоврядуванні є це ланка голів, адже перевірочних і контролюючих органів сьогодні дуже багато. Все це пов’язано з тим, що влада в Україні дуже сильно ускладнює процеси.
«Все геніальне – просте. Нам непотрібно придумувати щось нове. Ми вже мали громадівську теорію, потім – державницьку. Тепер у нас теорія дуалізму. Ми це все поєднали, наклали одне на інше, як наслідок - маємо 40 тисяч законів, які лише все ускладнюють».
Вихід для малих міст, такий як Рава-Руська, яке є прикордонним, Ірина Верещук бачить у наданні йому та іншим прикордонним міста спеціального статусу з відповідними преференціями.
«Раву-Руську, яка є прикордонним містечком, в день перетинає 4 тисячі автомобілів. Але ми місто від цього ніяких грошей не отримує, але дуже потерпає, - заявила Ірина Верещук на Форумі місцевого самоврядування. – Лише в день через Раву-Руську, до прикладу, проїздить близько 10 тисяч осіб. Так, як воно є візитною карткою нашої держави, адже перше зустрічає іноземних гостей. Тому ми пропонуємо виділити прикордонні міста в окрему категорію, надати їм окремий статус прикордонного міста.
Оцінюючи перспективи змін на користь децентралізації влади, Ірина Верещук переконана, що вони відбудуться і що теперішній українських парламент у цьому плані зможе багато чого добитися.
«Допоки ми будемо, так би мовити, вівцями, з яких стрижуть шерсть, маючи на увазі забирають землю, ресурси, допоки ми будемо, схиливши голову, опустивши очі, мовчки чекати на заклання і йти в стаді, доти у нас буде така ситуація, яка на сьогодні склалася», - переконана міський голова Рави-Руської Ірина Верещук.
«Нам потрібно побороти у собі байдужість і страх. Давайте позбудемось бацили – радянщини, страху перед майбутнім, що ми нічого не можемо і меншовартості. Насправді ми сильні, розумні все можемо і за нами правда».

Вголос
Категорія: Місто | Переглядів: 707 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]