Головна » 2013 » Березень » 30 » "Робота на метеостанції - романтична" - №3 (37) газети "Прикордоння"
16:45
"Робота на метеостанції - романтична" - №3 (37) газети "Прикордоння"
РОЗПОВІДЬ ПРО МЕТЕОРОЛОГІЧНУ СТАНЦІЮ "РАВА-РУСЬКА"


Нещодавні погодні аномалії, з якими зіштовхнулася Західна Україна й наше місто зокрема, наштовхнули нас на думку написати про метеорологічну станцію у Раві-Руській. Крім того, 23 березня відзначають Всесвітній день метеорології, тож привід для появи цього матеріалу – подвійний.
Метеорологічні спостереження у Раві-Руській розпочались у 1896 році. До 1944 року станція працювала з не безперервно: у 1896 – 1910, 1927 – 1933 та 1940 – 1941 рр. 14 серпня 1944 року її було відновлено у межах села Шабельні, за 500 м на північних-схід від попереднього місцезнаходження. До цього, очевидно, станція розташовувалася у межах міста. Того ж дня о 14 годині розпочалися спостереження. Метеостанція складається з приміщення самої метеостанції та метеоплощадки. Її висота над рівнем моря складає 252 м. 
Першим начальником відновленої станції у Раві-Руській був Василь Кіндратович Стецюк. У радянські часи вона була найкращою в області. Донедавна тут працювала відмінник метеорологічної служби Анна Іванівна Свірська, стаж роботи якої складає понад 50 років. З 2002 року Раву-Руську метеорологічну станцію очолює Ірина Кожан.
- Метеостанція – це первинна ланка у системі вивчення погодних умов, де лише фіксуються дані. З них вже у гідрометеоцентрі складають прогнози погоди, - розповіла начальник метеостанції у Раві-Руські Ірина Кожан. – Тут ми визначаємо погоду, зокрема, форму хмар, їхню висоту, напрям та швидкість вітру, атмосферні явища, опади, температуру на поверхні ґрунту, на глибинах (5-10 см),  у психометричній будці, а також вологість, видимість та тиск.  
Заміри на метеостанції колись проводили щогодини, тепер – щотри. Тут зізнаються: якщо якийсь прилад не працює, то показники визначають візуально, як у випадку з видимістю. 

Детальніше у №3 (37) газети "Прикордоння"
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 1323 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]