Головна » 2013 » Березень » 30 » "Шевченкові дні" у Раві-Руській - №3 (37) газети "Прикордоння"
17:40
"Шевченкові дні" у Раві-Руській - №3 (37) газети "Прикордоння"

«Чи буде суд? Чи буде кара
Царям, царятам на землі?
Чи буде правда між людьми?»
Це грізне запитання з глибини років ставить перед нами видатний син українського народу, виразник заповітних дум простого люду, Тарас Григорович Шевченко.
Здавна в нашому календарі існують дні, які називають «шевченківськими». Щороку, 9 березня, відзначаємо день народження, а 10 березня  вшановуємо роковини смерті народного поета. 
Про характер цьогорічних торжеств, культурних заходів на державному рівні сказати немає що. Ми мали змогу в новинах тільник побачити покладання вінків до пам’ятків Кобзареві.  Правда, слід віддати належне співакові Михайлу Поплавському, чий університет щороку готує т. зв. «Шевченківські вечори» (і не тільки), які транслюють у записі по державному телеканалі і на яких можна почути пісні на слова Шевченка, а також і українські.
Про відзначення «Шевченківських днів» у Раві-Руській її громада знала напередодні з оголошень на афішах міста, з повідомлень священнослужителів церкви св. Юри, а також з телефонних повідомлень, які отримали організації міста від міської ради. Шану Кобзареві равчани віддали у вигляді покладання квітів, проведення панахиди біля пам’ятника, а також літературно-музичним святом, яке було проведено у Народному домі.
Про Шевченка, який з вчорашнього кріпака, вихідця з темних і забитих селян піднявся до вершин, ставши велетнем у царстві людської культури і володарем у царстві духа, про його світову велич, силу слова, незломлений дух говорила під час виступу голова міської ради Ірина Верещук. Це не була лекція, прочитана із заготовлених листків, а грамотний, захоплюючий виступ – короткий, але насичений власною думкою, наповнений духом і словом Шевченка, його значенням у сучасному житті.
Концертну програму свята відкрив ансамбль «Елегія». На слова поета він виконав пісні, на фоні яких і проходило дійство. За сценарієм і під керівництвом вчителя школи №1 Марії Кулієвич учні дев’ятих класів у оригінально інтерпретували викрадення пам’ятника Шевченка у с. Сопошин. 

Детальніше у №3 (37) газети "Прикордоння"
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 772 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]