Головна » 2013 » Травень » 9 » У Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих військовополонених табору «Шталаг 325»
15:26
У Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих військовополонених табору «Шталаг 325»

8 травня у Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих військовополонених дисциплінарного табору «Шталаг 325», що знаходився на території міста. У часи гітлерівської окупації тут загинуло кілька десятків тисяч осіб, серед яких були радянські, бельгійські та французькі військовополонені.
«Табір краплі води та повільної смерті» - так описав «Шталаг 325» прем’єр-міністр Великобританії Вінстон Черчілль. На всіх ув’язнених тут був лише один кран, по якому постачалася вода.
Як нагадування про тисячі смертей, які спіткали тут військовополонених, у Раві-Руській існує меморіальний комплекс. Цього року урочисте покладання квітів до нього здійснили почесний консул Франції у Львові Данило Ярема, генеральний представник «Сувенір Франсе» Лука Репета та міський голова Рави-Руської Ірина Верещук.
«Цей меморіал, до якого ми щороку покладаємо квіти, є не просто вшануванням пам’яті тих, хто загинув у таборі «Шталаг 325». Насамперед, це нагадування того, якою страшною є війна, що нічого, крім сліз, горя, смертей та руїни за собою не залишає», - зазначила мер Рави-Руської Ірина Верещук.
«Наше завдання зробити все для того, аби не допустити нових воєн та страждань», - підкреслив генеральний представник «Сувенір Франсе» Лука Репета.
Лука Репета також відзначив заслугу представників місцевої влади загалом та учнів рава-руських навчальних закладів зокрема, які доглядають за могилами загиблих французьких солдатів, що входять до складу меморіального комплексу. 
Натомість Ірина Верещук наголосила на необхідності поглиблення співпраці України та Франції в рамках вшанування жертв тоталітарних режимів. Зокрема, вона висловила побажання у створенні спеціальних або долучення до вже існуючих програм обміну учнів місцевих шкіл та навчальних закладів. 

Андрій Бучко

Категорія: Місто | Переглядів: 696 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]