Головна » 2013 » Березень » 28 » Учні Рава-Руського професійного ліцею мерзнуть у холодних класах
20:58
Учні Рава-Руського професійного ліцею мерзнуть у холодних класах

Учні Рава-Руського професійного ліцею змушені навчатися взимку у холодних приміщеннях, а також проживати у слабоопалювальних кімнатах гуртожитків. Причиною холоднечі є застаріла котельня, від якого навчальний заклад і отримує тепло.
- На території ліцею знаходиться котельня, яка належить КП «Жовквателоенерго», - розповіла міський голова Рави-Руської Ірина Верещук. – Вона працює на твердому паливі та не спроможна забезпечити належне опалення навчальних приміщень і гуртожитку ліцею. Температура тут коливається в межах 10 – 12 градусів за Цельсієм. А виробничі майстерні взагалі не опалюються.  
Проблема із теплопостачанням у Рава-Руському професійному ліцеї існує ще з 1996 року. КП «Жовквкатеплоенерго», яке обслуговує котельну, окрім власне незадовільного теплопостачання, також не оформило документів на оренду землі, на якій знаходиться котельня. Через це, говорять у Рава-Руській міській раді, є підстави подавати до суду щодо вирішення питання щодо використання цієї земельної ділянки без правовстановлюючих документів.
Натомість у комунальному підприємстві кажуть, що проблем у орендною платою у них немає.
- Наше підприємство платить за землю відповідно до чинного законодавства, - зазначив директор КП «Жовкватеплоенерго» Роман Курнат.
В свою чергу міський голова Рави-Руської Ірина Верещук наголосила, що жодних документів щодо договору оренди немає.
Однак, якщо питання щодо оренди землі є суто юридичним, то практичного вирішення проблеми із слабким опалюванням Рава-Руського професійного ліцею наразі немає.
- Ми разом із комісією з питань інвестиційної та регуляторної політики, ПЕК, енергоефективності і розвитку підприємництва Львівської облради намагалися потрапити всередину котельні. Однак її працівникам була дана вказівка нікого туди не впускати, щоби неможливо було на власні очі побачити, у якому вона стані, - говорить мер Рави-Руської.
Ірина Верещук говорить, що якщо КП «Жовкватеплоенерго» не може дати собі ради із забезпеченням теплом навчального закладу, де навчається понад 650 дітей, тоді цього добитися спробує влада Рави-Руської. Для цього, за її словами, необхідно, аби котельню з балансу КП «Жовкватеплоенерго» передали на баланс міста.
Цікаво, ще вже понад 4 роки поруч зі старою котельнею збудовано дві нові електрокотельні. Протягом цього часу на зберіганні в ліцеї перебувають котли й електрообладнання, які мають готовність 80%, однак їх ніяк не можуть ввести в експлуатацію. 
ВАТ «Львівобленерго» встановило нову трансформаторну підстанцію для подачі електроенергії до електрокотелень і завершило прокладання силових електрокабелів від високовольтної лінії на відстані майже 5 км до цієї трансформаторної підстанції, - йдеться у листі директора Рава-Руського професійного ліцею Жанни Букієвської до голови Львівської ОДА.
- Уся проблема із запуском котельні у незрозумілому небажанні «Жовкватеплоенерго» під’єднати електрокотельні до трансформаторної підстанції, - розповіла Ірина Верещук. – Це близько 130 м, однак керівництво підприємства цим питанням не займається.
Однак у комунальному підприємстві цю інформацію спростували.
- «Жовкватеплоенерго» ніякого відношення до робіт із підключенням електрокотельні до підстанції немає, - пояснив у коментарі директор КП «Жовкватеплоенерго» Роман Курнат. – Цим повинні займатися ті, які виконували попередні роботи, кого визначив замовник.
Як йдеться у листі директора Рава-Руського професійного ліцею Жанни Букієвської до голови Львівської ОДА, керівництво КП «Жовкватеплоенерго» ухиляється від підписання угоди для постачання тепла до приміщень ліцею, попри те, що заборгованості в оплаті за спожите навчальним закладом тепло, на початок цього року, немає.
Роман Курнат цю інформацію назвав перекрученою і зазначив, що це у ліцеї не захотіли її підписувати.
-  Угоду ми надіслали, завірили печаткою, юрист її передав, - зазначив керівник комунального підприємства. - Але у ліцеї не підписували її, оскільки там якесь своє бачення.
Роман Курнат також зазначив, що зі сторони директора Рава-Руського професійного ліцеї вже неодноразово надходила перекручена інформація у відносинах між його підприємством та навчальним закладом.
Директор Рава-Руського професійного ліцею Жанна Букієвська у відповідь на слова Романа Курната зазначила, що угоди не відмовлялася підписувати, адже йдеться про тепло для учнів.
- «Жовкватеплоенерго» не хоче включити в угоду про теплопостачання приміщення виробничих майстерень, хоча я на цьому наполягала, - розповіла директор ліцею. – Нам же потрібно, щоб опалювалися всі приміщення: і класи, і гуртожитки, і майстерні. 
На переконання Ірини Верещук, електрокотельня – це довгобуд, вирішення питання щодо якого може тягнутися роками.
- На сьогодні на добудову електрокотельні потрібно 1 млн. 900 тис. грн., з яких 900 тис. – заборгованість за виконані роботи у минулому році, - озвучила цифри міський голова Рави-Руської. – Міський бюджет таких грошей немає, у «Львівобленерго» кажуть, що вже і так збудували підстанцію для підключення електрокотельні вартістю 6 млн. грн., тому також нічим не допоможуть. Тому вирішити проблему із теплопостачанням у ліцей, на нашу думку, буде можливо, якщо стару котельню передадуть на баланс міста. Тоді ми знайдемо кошти на її ремонт і навчальний заклад знову буде з теплом.
Справою із проблемою теплопостачання до Рава-Руського професійного ліцею зараз займається постійна комісія з питань інвестиційної та регуляторної політики, ПЕК, енергоефективності і розвитку підприємництва Львівської облради. Вона прийняла рішення звернутися з листом до директора Департаменту житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу ОДА щодо сприяння у передачі на баланс навчального закладу двох електрокотелень, які є на балансі КП «Жовкватеплоенерго». Тоді за вирішення справи візьметься безпосередньо влада Рави-Руської.

Андрій Бучко, Вголос

Категорія: Освіта | Переглядів: 735 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]