Головна » 2014 » Серпень » 15 » Водій, який збив на смерть чотирирічного хлопчика, не визнає, що був п’яним
00:16
Водій, який збив на смерть чотирирічного хлопчика, не визнає, що був п’яним

25 червня відбулося друге судове засідання у справі обвинуваченого Михайла Дзюньки – водія, який був за кермом автомобіля, що 22 квітня цього року здійснив наїзд на молоду сім’ю равчан, внаслідок чого чотирирічний хлопчик Олежик Вивроцький одразу загинув, а його батько зазнав численних травм середньої тяжкості, серед яких – перелом обох ніг.

На попередньому судовому засіданні, яке відбулося 13 червня, Михайло Дзюнька попросив суддю перенести його, так як у нього не було адвоката. Таке прохання було зрозумілим, але дещо несподіваним, адже на досудовому засіданні він відмовився від послуг захисника. 
Мати хлопчика, що загинув, Емма Вивроцька, була проти того, щоб судове засідання було перенесено, однак суддя вирішив задовольнити клопотання обвинуваченого, так як він має право на захист
Зрештою, 25 червня Михайло Дзюнька був у суді вже з адвокатом. Його обвинувачують за ч.2 ст. 286 Кримінального кодексу України. За нею Дзюньці загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.
На суді Михайло Дзюнька поводився спокійно, дещо навіть розгублено. Склалося враження, що після аварії він і досі перебуває у шоковому стані. Емма Вивроцька, чия сім’я постраждала внаслідок аварії, також виглядала спокійною. 
На засіданні перебувало близько десятка слухачів. Серед них була і дружина Михайла Дзюньки, і, очевидно, інші його родичі, як і родичі Емми Вивроцької. Виглядало так, наче найбільше перебігом судового засідання стурбовані саме родичі обвинуваченого і потерпілої: протягом судового засідання кілька разів вони емоційно коментували свідчення його учасників, через що суддя неодноразово робив слухачам зауваження і попереджав, що видалить із залу. Під час перерви засідання між слухачами з обох сторін навіть виникла словесна перепалка. Втім, загалом судове засідання проходило спокійно, хоча і відчувалася певна напруженість.
Після всіх формальностей, які передбачені на початку судового засідання, було зачитано матеріали досудового розслідування. Так, під час останнього було встановлено, що 22 квітня Михайло Дзюнька грубо порушив Правила дорожнього руху, перебував у стані алкогольного сп’яніння – концентрація алкоголю у його крові складала 1,9% проміле (максимально допустима – 0,2% - Авт.). Було зачитано перелік травм, які отримав і чотирирічний хлопчик, і його батько. Їх перелік, особливо у першого, виявився таким великим, що конвоїр, який сидів поруч із обвинуваченим, постійно похитував головою, мовляв, як таке могло статися.
Під час судового засідання виявилося, що Михайло Дзюнька раніше вже був судимий. На початку цього року він був засуджений на один рік умовно за ст. 185 Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає вчинення крадіжки.
Адвокат Емми Вивроцької повідомив, що позивач просить стягнути з Михайла Дзюньки 500 тис. грн. як компенсацію за моральну шкоду, яка була завдана їй та її родині. На запитання чи пробачає вона обвинуваченому аварію, Емма Вивроцька відповіла, що не пробачає.
Сам же Михайло Дзюнька визнав себе частково винним, зокрема, що порушив Правила дорожнього руху. Однак він не визнає, що зробив це у стані алкогольного сп’яніння. На запитання судді він відповів, що має намір відшкодувати збитки, які заподіяв, щоправда не 500 тис. грн., як того просять потерпілі, оскільки такої суми у нього та його сім’ї немає. 
Михайло Дзюнька розповів свою версію подій 22 квітня. Так, за його словами, у той день зранку він пішов на роботу, з якої повернувся додому і відпочивав. У той час у його батьків на Шабельні перебував гість. Останні сиділи, випивали. Михайло Дзюнька запропонував відвезти гостя додому (автомобіль був не його – Авт.). Вони двоє сіли у автомобіль і Дзюнька повіз останнього до Рави. У центрі міста вони зупинилися аби купити сигарети. Як розповів обвинувачений, гість, якого він хотів відвезти додому, вирішив повернутися назад на Шабельню. Михайло Дзюнька погодився.
За словами обвинуваченого, коли він з гостем поверталися з центру Рави-Руської, падав дощ, асфальт був мокрим. Пасажир заснув. Дзюнька на повороті біля церки (св. Юра – Авт.) побачив якусь тінь, вильнув кермом вліво, а потім вправо і автомобіль почало заносити. 
Прокурор зазначив, що на досудовому розслідуванні обвинувачуваний не згадував про тінь, яка стала перешкодою для нормального руху автомобіля. На це Михайло Дзюнька відповів, що деталі того епізоду почав пригадувати згодом, коли перебував у СІЗО. 
На запитання щодо швидкості руху автомобіля, Дзюнька відповів, що вона складала 60 – 80 км/год, а фари були увімкненими. На запитання судді, чи на його думку він обрав відповідну швидкість у згаданих погодних умовах, Дзюнька невпевнено відповів, що, «мабуть, так».
Після того, як автомобіль почало заносити, Дзюнька начебто нічого не пам’ятає, так як перебував у шоковому стані, і до тями повернувся вже у лікарні, де у нього брали аналіз крові.
На запитання адвоката потерпілої чому Дзюнька не пам’ятає того, що сталося, останній відповів, що після аварії його почали бити і він отримав травму голови. Але ні хто наносив удари, ні кількість осіб, які його начебто били, Дзюнька не зміг назвати. Присутність же великої частки алкоголю у своїй крові Михайло Дзюнька пояснив тим, що вже після аварії  його знайомі, які проходили поруч, мали зі собою горілку. Вони і дали йому її випити вже після ДТП, аби привести Михайла Дзюньку до тями. Однак сам обвинувачений цього, за його словами, не пам’ятає. Про це йому повідомила не то дружина, не то самі знайомі.
Прокурор запитав обвинуваченого, чому він раніше говорив, що вжив 150 грам алкоголю (до аварії – Авт.). На це Дзюнька відповів, що міг сказати що завгодно, мовляв, перебував у шоковому стані, а слідчий нав’язав йому свою думку.
- Коли 22 квітня мене допитували, я перебував у важкому психологічному стані, - сказав на суді Михайло Дзюнька. - Мене все боліло, у мене були поламані ребра.
Потерпіла Емма Вивроцька, яка у аварії втратила маленького сина і чоловік якої отримав травми, на судовому засіданні трималася спокійно. Все змінилося, коли вона почала давати свідчення. Вона заледве стримувала сльози, їй було важко говорити. Деякі слухачі у залі також плакали.
За словами потерпілої, Дзюнька втік з місця аварії і він, на її думку, був п’яним.
- Дзюньку не били, бо його на місці аварії вже не було, - зазначила Емма Вивроцька. – Пасажир з боку сидів п’яний-п’яний і навіть не розумів, що трапилося, - розповіла потерпіла.
Емма Вивроцька заперечила слова Михайла Дзюньки про те, що фари в автомобілі були ввімкненими. 
В якості свідків викликали матір Емми Вивроцької Світлану та брата Сергія, які також були на місці аварії. Мати зайшла і презирливо дивилася на Михайла Дзюньку, здавалось, ледь-ледь стримує емоції, нервово тупала ногою.
Мати підтвердила слова доньки, що фари автомобіля, яким кермував Дзюнька, не були увімкненими.
- Автомобіль виїхав на тротуар боком, його розвернуло, - розповіла Світлана Вивроцька. 
Вона, як і її син, не бачили Дзюньку на місці події, як і того, що його хтось бив.  Сергій Вивроцький також розповів, що асфальт на дорозі був сухим, чим заперечив слова обвинуваченого.
… Засідання у справі Михайла Дзюньки тривало дві з половиною години. Його адвокат просив суд на наступне засідання викликати експертів, які проводили експертизу крові Дзюньки. Також він клопотав витребувати з районної лікарні довідку щодо забору крові (одразу після аварії – Авт.), а також історію хвороби у лікарні, де Михайло Дзюнька проходив лікування після аварії.
Прокурор та адвокат потерпілої висловили думку, що виклик експертів є нічим іншим як затягуванням кримінального провадження. Зрештою, суддя вирішив останніх таки викликати.
Також за клопотанням адвоката Михайла Дзюньки на наступне судове засідання викликаються «знайомі», які начебто одразу після аварії давали алкоголь Дзюньці аби привести його до тями. Емма Вивроцька не підтримала цього.
- Вони є друзями Дзюньки і можуть підтвердити все, що завгодно, - зазначила вона.
У свою чергу, прокурор висловив клопотання продовжити термін запобіжного заходу для Михайла Дзюньки у вигляді утримання у СІЗО терміном на два місяці, до 14 вересня, оскільки обвинувачений може здійснювати тиск на свідків чи потерпілих, залякувати їх або ж переховуватися. Суддя це клопотання також задовольнив.
Таким чином, після двох з половиною годин судового засідання у справі Михайла Дзюньки суд оголосив перерву до 21 серпня, коли і відбудеться наступне судове засідання.
 
Андрій Бучко,
газета "Прикордоння" №9 (53) від 1 серпня 2014 року
Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 783 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]