Головна » 2013 » Лютий » 17 » Дорожній біль Рави-Руської: "європакращення" від облавтодору
22:51
Дорожній біль Рави-Руської: "європакращення" від облавтодору

На початку 2000-х років один із польських високопосадовців, їдучи дорогою «Львів-Рава-Руська», влучно запитав: «A u was jeszcze drogi po wojnie nie zrobili?» (А у вас ще дороги після війни не відремонтовані?-ред.). З того часу пройшло вже більше 10 років і згадану дорогу таки відремонтували. Щоправда, невідомо якби воно було, коли б не підготовка до «Євро-2012». Однак «повоєнна» характеристика стану українських доріг і зараз залишається не менш влучною, ніж тоді.
Містечко Рава-Руська, яке знаходиться за 6 кілометрів від кордону з Польщею, на перехресті важливих автошляхів державного, регіонального та місцевого значення, є справжніми «воротами» України у Європу. Саме по ньому свої перші враження про нашу країну складають іноземці. Але краще б вони літали літаками! – не бачили б такої ганьби. Європейська Рава-Руська сповна відчуває потребу вирішення проблем з українськими дорогами – так і хочеться затягнути, їдучи місцевими шляхами, на улюбленій мові прем’єра Азарова новофронтову пісню: «Эх дороги! Пыль да туман! Яма тут на яме, где ж асфальт пропал?».
«З початку проведення в Україні фінальної частини футбольного турніру «Євро-2012» велика кількість вболівальників та туристів проїздила по дорозі державного значення «Львів-Рава-Руська» через центр нашого міста, – розповіла міський голова Рави-Руської Ірина Верещук. – Однак тоді тут були відсутні вказівники напрямків руху, не було нанесено дорожньої розмітки. Через це частина вболівальників не змогла зорієнтуватися і замість того, аби рухатися у напрямку Львова, їхали в напрямку села Магерів, де майже повністю зруйноване дорожнє полотно.
Місцеві жителі ситуацію, яка склалася влітку минулого року, сприйняли з гумором, мовляв «замаскувати» справжній стан українських доріг не вдалося. Однак, попри це, нарікають на вкрай незадовільний стан іншої дороги, «Рава-Руська-Яворів-Судова Вишня», яка, до слова, є дорогою регіонального значення.
«Дорогу Р40 «Рава-Руська-Яворів-Судова Вишня» в межах Рави-Руської складає вулиця 1-го Листопада, яка безпосередньо примикає до дороги «Львів-Рава-Руська». Під час проведення футбольного чемпіонату по ній також проїздили вболівальники, однак, на відміну від дороги загальнодержавного значення, капітального ремонту вона не зазнала, – підкреслила Ірина Верещук. – Також по цій дорозі проїздять туристи з Польщі та інших європейських країн, які відвідують природний край Розточчя, вона є шляхом паломництва представників єврейської громади до місця масового захоронення загиблих в часи Другої світової війни.
Дорога «Рава-Руська-Яворів-Судова Вишня» для влади прикордонного містечка є справжнім головним болем, адже у межах міста ями на ній подекуди глибиною понад 25 см. «Через незадовільний стан дороги у центральній частині міста склалася небезпечна ситуація», – зазначила Ірина Верещук. – Сьогодні сотні автомобілів змушені об’їздити вибоїни на дорогах по тротуарах, загрожуючи життю пішоходів». Однак вкласти гроші у ремонт цього відтинку влада Рави-Руської не може, оскільки ця дорога знаходиться на балансі Яворівського ДЕД.
«Рава-Руська міська рада неодноразово писала листи начальникам Служби автомобільних доріг у Львівській області п. Шпитаку, а згодом і п. Сиротинському, в яких просили посприяти у ремонті вулиці 1-го Листопада, включити дану ділянку дороги в перелік заходів по капітальному ремонту доріг на 2012, 2013 рр.», – зазначила п. Верешук. – Однак на наші листи ми не отримали жодної відповіді. Також інформацію про цю дорогу ми надіслали голові Львівської ОДА Михайлові Костюку».
Кілька років тому по згаданій дорозі проїздив президент Таджикистану, який відвідував могилу свого брата у Раві-Руській. Тоді у дощову погоду нашвидкуруч провели «ямковий ремонт» ділянки дороги, якого вже через кілька тижнів не стало помітно. Може знову запросити до Рави таджицького президента?
«Місто стало заручником ситуації, адже за власні кошти відремонтувати дороги, якої не є власником, не може, Служба автомобільних доріг звернення місцевої влади ігнорує, а його мешканці найбільше від цього страждають», – бідкається мер Рави-Руської. – Крім того, якщо поширеною стане практика позовів щодо відшкодування у судовому порядку власникам транспортних засобів шкоди, завданої через несправні дороги, державний бюджет може зазнати великих втрат».
Наразі ж Рава-Руська міська рада очікує на відповідь на лист до начальника Служби автомобільних доріг у Львівській області, у якому просить посприяти у ремонті вулиці та застерігає, що у разі ігнорування звернень буде змушена звернутися до правоохоронних органів та прокуратури.
А наразі місцеві активісти роздумують над проведенням якихось оригінальних акцій. Наприклад, дехто хоче роздавати усім транзитним пасажирам листівки із фото людини, подібною на Президента Януковича, із таким жартівливим текстом: «Українські дороги вітають вас! Пакращення відбулось! У наступній каденції я обіцяю збудувати автобан Рава-Руська-Міжгір’я ». З огляду на кілька мільйонів туристів та сотні тисяч автомобілів, які щороку проїздять Равою-Руською, акція отримає серйозний резонанс, а містечко знатимуть в усій Україні.

Андрій Бучко, "Вголос"

Категорія: Місто | Переглядів: 766 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
24.02.2013
1. wasyl [Матеріал]
Co sie dzieje z trasa do Lwowa? Podobno jedzie sie 4h!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]