Головна » 2014 » Березень » 17 » у раві вперше відбувся церковний собор
12:47
у раві вперше відбувся церковний собор

1 березня у Раві-Руській відбувся деканальний собор Рава-Руського деканату Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ. Його учасниками були близько 90 священнослужителів та віруючих.
Собор відбувався вперше. Він розпочався з Божественної Літургії у церкві Вознесіння, а потім його учасники продовжили засідати у Рава-Руській школі-інтернаті. Там перед делегатами від парафій та духовенством виступили учні та вихованці навчального закладу.
- Собор скликається для того, щоб почути думки мирян щодо розвитку і життя Церкви та шляхи реалізації їхніх пропозицій, - розповів декан Рава-Руського деканату о. Роман Улицький. 
За словами священика, деканальний собор є складовою створення так званою «Живої парафії», про що оголосив у своєму Посланні єпископ УКГЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).
- Церква ставить за мету, аби духовенство та миряни разом розвивали Церкву. І підставовою одиницею для цього є парафія, де віруючі найчастіше зустрічаються з Христом через християнське навчання, спільну молитву і служіння ближньому, - додав о. Роман. На соборі він і зачитав Послання Блаженнішого Святослава.
До учасників собору звернувся протосинкел Сокальсько-Жовківської єпархії о. Володимир Коткевич. Він передав їм благословення від правлячого єпископа Михаїла Колтуна. 
о. Андрій Правець виступив з доповіддю «Боже Слово і катехизація».
- Тільки у церкві Слово Боже звучить таким, яким воно є. На літургію люди збираються щоб почути, а потім – спожити Його, - зазначив о. Андрій.
о. Роман Семенюк у своїй доповіді розповів про важливість служіння ближньому. Він наголосив на необхідності того, щоб у парафіях люди знали один одного.
Після доповідей духовенства відбулася робота в комісіях. Її результатом стало рішення делегатів створити Карітас – службу милосердя.
- Завданням Карітаса буде різного роду допомога тим, хто її потребує. Це і надання безкоштовно лікарських засобів, продуктів харчування і навіть відкриття їдальні для нужденних, - зазначив о. Роман Улицький.
Крім того, делегати вирішили заохочувати і створювати парафіяльні газети, журнали, веб-сторінки, організовувати різні прощі, святкування, нічні чування. Також створення бібліотек повинно стати одним з пріоритетних напрямків у кожній парафії.
Найближчим часом повинен відбутися собор Сокальсько-Жовківської єпархії. Після того, як всі єпархії проведуть подібні з’їзди, у наступному році відбудтеться і загальний собор Української Греко-Католицької Церкви, на якому ухвалять рішення щодо шляхів реалізації поставлених завдань.

газета "Прикордоння" №3 (47) від 7 березня 2014 року

Категорія: газета "Прикордоння" | Переглядів: 862 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]