Головна » 2012 » Січень » 21 » Вийшла книга про історію Рава-Руського прикордоння
21:53
Вийшла книга про історію Рава-Руського прикордоння

22 грудня у актовому залі Рава-Руського професійно-технічного ліцею відбулася подія, яка стала справжньою сенсацією та сколихнула як равчан, так і всіх тих, кого доля колись пов’язала із цим прикордонним містечком на західному кордоні України. «Рава-Руська прикордонна» - видання, у якому вдало подано історичний нарис не лише міста та його мешканців, а й, власне, самої історії равського прикордоння.

Авторами видання стали Сергій Лемеха та Ігор Матвійчук – люди, для яких Рава-Руська є не просто містом, а Малою Батьківщиною.

«Ми хотіли реалізувати у книзі головну концепцію: показати історію невеличкого регіону крізь призму двох аспектів – вплив на місто двох світових воєн, які жорстоко позначилися на розвитку міста, а також географічну особливість розташування міста - межування на кордоні Австро-Угорської та Російської  імперій, потім – СРСР та Польщі», - зазначив під час презентації видання Сергій Лемеха – корінний равчанин, журналіст, який тривалий час служив у Державній прикордонній службі України.

«Рава-Руська прикордонна» є унікальним виданням. До цього часу подібної пошуково-дослідницької роботи, результатом якої стало б повноколірна книга на понад 200 сторінок, на яких подано нарис історії державної прикордонної служби на Заході України, конкретного підрозділу, не було.

«Підготовка до виходу цієї книги, по суті, тривала майже два десятка років, - розповів Сергій Лемеха. – Однак лише протягом останнього року робота у цьому напрямкові набрала чітковизначених рис, які і зробили книгу такою, якою вона вийшла у світ».

Презентація книги «Рава-Руська прикордонна» зібрала сотні равчан, серед яких були відомі як у місті, так і далеко поза її межами особи: Любов Товарянська – директор Рава-Руського міського будинку дитячої та юнацької творчості, Жанна Букієвська – директор Рава-Руського професійно-технічного ліцею, Любомир Кашуба – секретар Рава-Руської міської ради, Сергій Якимовський – майор, заступник начальника ВПС «Рава-Руська», а також Зиновій Буричко – колишній начальник «Рава-Руської митниці», зараз – посадовець Держмитслужби України.

«Рава-Руська прикордонна» - значний внесок у збереження культури краю, є пам’яттю про тих, хто цей край спочатку оберігав, а згодом – і розвивав», - зазначив у вітальному слові Зиновій Буричко, який, до слова, за фахом є істориком.

Книга ілюструє те, який тернистий та непростий шлях в своїй історії може пройти як одна людина, так і сотні, тисячі людей. У нашому випадку переплелися історія військова з історією повсякденності, історія героїв та історія звичайних людей. Велика добірка історичних документів, фото та інтерв’ю – це те, що робить книгу цікавою та унікальною.

«У нашій книзі ми дещо детальніше розповіли і про загальновідомі факти, і про те, що до цього часу було мало- або взагалі невідомим, - підкреслив Сергій Лемеха. – Багато опублікованих тут фото раніше не публікувалися, про багатьох людей, які були героями, відомими особистостями, багато хто навіть не чув. Ми, по суті, дали поштовх майбутнім дослідникам для більш глибшого дослідження окремих тем, які зачепили на сторінках «Рави-Руської прикордонної».

Про різноманітність історичної палітри на сторінках книги можна говорити, прочитавши лишень заголовки її змісту: «Віхи п’ятсотрічної історії», «Між двома війнами», «Знайти зниклого безвісти», «Шостий удар: подробиці», «Федір Морін: людина з легенди», «Транзитна» професія міста», «Футбольне прикордоння», «Рава-Руська сьогодні» тощо.

Цінним та унікальним є підбірка газетних публікації за різні роки, в яких висвітлюється діяльність прикордонної застави ім. Федора Моріна. Автори книги фактично зробили неможливе – серед газетних публікацій, в яких, за звичкою радянських спецслужб, рідко коли робили прив’язку до місцевостей, змогли відшукати та ідентифікувати ті, які стосувалися конкретно застави ім. Ф. Моріна. По суті, це є початком до дуже тривалої та непростої роботи зі встановлення тих осіб, які колись тут проходили службу.

«З розпадом Радянського Союзу у людей прокинулася цікавість до пошуку своїх предків. Вони нерідко звертаються до прикордонних застав аби ті допомогли їм встановити хронології проходження служби тут своїх родичів чи друзів», - зазначили автори книги.

Книга «Рава-Руська прикордонна» вийшла у рік двох круглих дат – 70 років від початку війни на території українських земель, а також у 20-річчя утворення прикордонного відомства незалежної України, тому є своєрідною «історією» як першого, так і другого періоду.

 

Андрій Бучко

Категорія: Місто | Переглядів: 1515 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
11.02.2012
2. Равчанин [Матеріал]
В книгарні "Берег" в центрі міста

11.02.2012
1. Богдан [Матеріал]
Де можна придбати, чи можливо скачати цю працю?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]